(Не)відомі волиняни: млинівський хімік і масон Ходкевич

(Не)відомі волиняни: млинівський хімік і масон Ходкевич Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

4 червня 1776 року в містечку Чорнобиль народився Олександр Ходкевич, граф, відомий військовий діяч, драматург та вчений.

Олександр Ходкевич. Колаж Олександра Котиса

 

Олександр Ходкевич був представником литовського магнатського роду Ходкевичів гербу Костеша. Його батьками були генеральний староста жмудський Ян Микола Ходкевич (1738-1781) та Марія Людвіка Ржевуська (1744-1816), донька гетьмана великого коронного і краківського воєводи Вацлава Ржевуського та Анни Любомирської.

Олександр Ходкевич більшість свого життя прожив на Волині. Свого часу він став учасником польського повстання 1794 року під керівництвом Тадеуша Костюшка. Після придушення повстання Ходевич оселяється в своєму маєтку в містечку Млинів.

У 1812 році після заняття міста Вільно французькою армією він за свій рахунок сформував 18-й піхотний полк у складі армії Наполеона і був призначений його командиром.

2 грудня 1818 року стає сенатором Польського Царства, а 9 квітня 1819 року ображений великим князем Костянтином Павловичем, різко виступив проти нього на засіданні Сенату, за що позбавили звання сенатора. 17 жовтня 1819 року Ходкевич став депутатом сейму.

У 1820 році став членом польського Патріотичного товариства, де сприяв контактам його представників з членами Південного товариства. За антидержавну діяльність був арештований російською владою і доставлений з Дубно в Санкт-Петербург. В ході судових засідань довести приналежність Ходкевича до таємних товариств не вдалося, і він був звільнений. Проте вироком суду стала вимога, що Ходкевич повинен був протягом року жити в Житомирі під наглядом поліції, що він і зробив. Далі повернувся до містечка Млинова Волинської губернії, де прожив до кінця життя.

§ Масони Волині: шляхетські забави чи тіньовий уряд краю. Таємні документи

 

 

 

Олександр Ходкевич був двічі одружений. Вперше він одружився в 1799 році з Кароліною Терезою Валевською, яка народила трьох дітей Софію, Яна та Мечислава. Дружина зрадила Ходкевича із князем Голіциним, з яким згодом одружилась. Другою дружиною Ходкевича в 1824 році стала  Франциска Щеневська, яка народила через рік сина Болеслава.

У своєму млинівському маєтку Ходкевич активно займався науковими дослідженнями. Він є автором численних наукових праць та відкриттів. Був  член-кореспондентом Академії наук з хімії. Ходкевич розробив та видав семитомний підручник з хімії (1816-1818 рр).

Серед наукових відкриттів авторства Ходкевича варто згадати такі:

  1. в 1814 році довів процес отримання йоду із фукусу (вид водорослів);
  2. в 1816 році описав процес отримання калію із калійних солей.

У 1806 році в Млинові створив одну з перших метеорологічних обсерваторій, рукописи про діяльність якої знаходяться в краківському архіві.

Ходкевич був одним із засновників Волинської гімназії в Кременці, щорічно надсилав туди 300 срібних рублів і окремо для кафедри хімії – 40 тисяч злотих.

Граф з Млинова був учасником різних наукових товариств, як Віленського університету, Рільничого товариства в Франції i Гальванічного товариства в Франції, мінералогічних товариств німецької Єни та російського Петербургу.

Саме Ходкевич є автором першого підручника із пивоваріння. Книга з рецептами найкращого пива була видана ним в 1811 році і досі перевидається й користується неабиякою популярністю серед броварів. Навіть в рекламі пива часто вказують, що напій зроблений за рецептом графа Ходкевича.

 

Схеми з книжки про пиво

 

Окрім того, Ходкевич відкрив в 1818 році у Варшаві перший літографічний заклад, який згодом в 1825 році переніс до Млинова. У літографічній майстерні видав першим унікальне видання, присвячене портретам відомих поляків, доповнивши їх цікавими біографіями.

 Граф з Млинова є автором численних літературних творів, серед яких «Теона», «Вірджинія», «Королева Ядвіга». Багато драматичних творів авторства Ходкевича були втрачені.

Відомий волинянин мав ще одне захоплення – колекціонування. В його збірках було багато картин відомих художників, грошей різних країн та часів, мінералів, дорогоцінного каміння та скульптур. Спочатку колекція та архів Ходкевича знаходились в Варшаві на вулиці Медовій, але з часом все було перевезено до Млинова.

 


 

Разом із скарбами на Волинь потрапила і безцінна бібліотека графа, яка нараховувала 25 тисяч томів рідкісних видань. Усі книги містили помітку «Z ksiąg Alexandra Chodkiewicza». Колекція та бібліотека зникли безслідно в 1917-1919 роках після розграбування млинівського маєтку в роки війни, а потім більшовиками. Мізерна частина врятованої бібліотеки, а це рукописи,  знаходиться сьогодні в Державному архіві в місті Краків.

 Поет Францішек Ковальський у своїх спогадах так писав про Ходкевича: «Незрівняна людина, без найменшої аристократичної пихи, поважний, веселий, товариський, часто знаходився в своєму кабінеті, де працював над науковими дослідженнями. А ні хвилі не витрачав марно, завжди був занятий працею або в палаці, або в парку біля палацу».

Олександр Ходкевич належав до кількох масонських лож, а саме до «Святині Ізіс» в Варшаві, «Школи Сократа» в Вільно, «Досконала таємниці» в Дубно.

Шляхтич помер 24 січня 1838 року в Млинові, де був похований в місцевому костелі.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі