Річниця дня народження Сергія Литвинчука

Джерело: Волинські Новини

Яскравим мистецьким явищем у культурному житті Володимир-Волинського стала творчість талановитого художника, скульптора Сергія Литвинчука.

Його монументальні твори не лише прикрашають будівлі та інтер’єри установ княжого міста й області, а створюють неповторні риси «візитівки» регіону, виділяючи його серед інших куточків України: це оригінальні кам’яні знаки на території історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир», художні панно у волинському санаторії «Лісова пісня» та інші.

На жаль, композицію монументаліста із зображеннями видатної поетеси Лесі Українки і героїв її творів, яка прикрашала центральну залу поштового відділення Володимир-Волинського, знищили у запалі постсовкової бездумності.

Вдалося врятувати настінну композицію в приміщенні Суходільської школи завдяки втручанню Адама Михалика, директора Володимир-Волинської художньої школи, який вчасно розповів про високу естетичну цінність роботи талановитого художника. Багато творів, що склали цінний мистецький спадок Сергія Литвинчука, розлетілися по приватним колекціям шанувальників його таланту в Україні, Австрії, Польщі та Австралії. Але правду кажуть! Мистець живий, допоки люди споглядають і бережуть його твори. Сьогодні, 19 травня Сергієві Литвинчуку виповнилося б 63 роки.

Автопортрет

Уродженець села Красностав Володимир-Волинського району після закінчення 8-річки навчався в Івано-Франківському училищі на відділі художньої різьби по дереву. Працював різьбярем у сувенірному цеху Городоцького ліспгоспзагу, згодом – у Республіканському музеї архітектури та побуту. З 1977 року Сергій Сергійович мешкав у Володимир-Волинському і працював у місцевій художньо-оформлювальній майстерні.

Чільне місце в творчості мистця займав портретний жанр, який знаходив своє візуальне втілення в дереві, камені, живописних полотнах. Міцна рука скульптора впевнено підкорювала собі ці різні за пластичними властивостями матеріали, ніби відсікаючи зайве і формуючи довершений за формою та змістом образ.

Малярські роботи майстра показують філігранність у володінні делікатнішими інструментами і матеріалами – олівцем, пензлем, акварельними чи олійними фарбами. Художник написав низку пейзажів, щиро милуючись красою поліської природи, унікальністю архітектурних пам’яток малої батьківщини. Автор трьох персональних виставок, активний учасник міських і обласних імпрез, Сергій Литвинчук досяг впевнених успіхів у скульптурі, малярстві. Важлива кар’єрна сходинка у його творчому резюме – вступ до професійної спільноти волинського відділення Спілки художників України в 1985 році.

На жаль, мистець рано пішов із життя: хвороба перекреслила усі творчі плани 54-річного чоловіка. Він помер 23 грудня 2009 року і похований в селі Хобултова Володимир-Волинського району. Друзі та колеги художника згадують Сергія як щиру, товариську людину, безумовно талановиту і непересічну. Кілька років тому завдяки їхнім зусиллям вдалося зібрати з приватних колекцій цікаву експозицію творів мистця для презентації в стінах Володимир-Волинського історичного музею, що стало яскравою подією у культурному житті краю.

На вулиці Устилузькій, 50 у Володимир-Волинському досі стоїть двоповерховий з мансардою будинок, де жив і працював мистець. Будинок довгий час знаходився у занедбаному стані, а в 2012 році коштами друзів і меценатів тут було встановлено пам’ятну табличкупро те, що з 1986 по 2006 рік тут жив та працював художник і скульптор Сергій Литвинчук.

Доки люди пам’ятають, художник живе…

За матеріалами сайту Галереї мистецтв.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Марія Пилипчук

Коментарі