Луцькому музею передадуть ікону Святого Миколая

До Міжнародного дня музеїв у Луцьку репрезентує виставку «Імена, написані на небесах». Під час виставки, яка відбудеться 15 травня о 14 години у Музеї волинської ікони, представлять патрональні ікони XVII – XIX cт. 
Автори проекту – провідні наукові співробітники Ангеліна Вигодник та Світлана Василевська. 


У рамках відкриття відбудеться передача музею сакральної картини «Св. Миколай – покровитель міста Луцька». Це – дарунок музею автора твору художника Володимира Жупанюка.

Іменні або патрональні (від лат. патронус – покровитель) образи – це ікони із зображенням святого, іменем якого називають християнина.. 22 ікони, що представлені на виставці, зображають шанованих в усі часи на Волині святих, а отже, і поширені на наших теренах християнські імена.


У дохристиянські часи на Русі, та й у Римській чи Візантійській імперіях існувала традиція називати дітей по черзі народження або за найбільш очевидною чи бажаною рисою характеру. І лише з появою християнства, перших мучеників та святих, віруючі родини прагнули засвідчити з ними свою духовну єдність, та давали своїм дітям освячені вірою імена.


Сьогодні майже усі відомі та звичні нам імена освячені подвигом подвижників та мучеників. У V-VI ст. найпопулярнішими християнськими іменами були  саме імена апостолів, а також, похідні від них жіночі варіанти. Більшість відомих християнських імен мають древнє єврейське, римське або грецьке походження, і у первісному їх значенні містять певні характеристики: Михаїл – Хто як Бог (євр.), Петро – камінь (грец.), Іоан – благодать Божа (євр.), Василій – царський (грец.), Катерина – завжди чиста (грец.) і т.п. Вибір імені майже завжди належав батькам, а в окремі періоди історії – священику, який звершував Таїнство Хрещення і керувався вказівками Місяцеслова (Святці) – церковного календаря, у якому на кожне число кожного місяця наведені розповіді про життя святих, пам'ять яких святкується у цей день.  


  На виставці представлені чоловічі патрональні ікони апостолів Петра, Павла, Іоана, святих Миколая, Георгія, Дмитрія та інш.; жіночі – Святих Варвари, Параскеви, Катерини, Єлизавети, а також, так звані сімейні патрональні або ж іменні групові ікони із зображеннням вибраних святих – покровителів кожного члена сім’ї, напр. Святі Матвей та Єлизавета, Святі Яків, Наталія і Тетяна. Доповнюють експозицію сюжетні ікони «Трійця Святої Анни», «Богородиця з Антонієм і Феодосієм Печерськими», «Святі страстотерпці Борис і Гліб». Подібні образи служать втіленням небесних заступників, нагадуванням про важливість молитви і дотриманні Христових заповідей.
 Ікони  демонструють творчість професійних і народних малярів Волині, наділені великою силою емоційного впливу, для них характерна внутрішня сила образів, глибина і урочистість, простота і безпосередність                                                     
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі