За воду у Луцьку боргують власники «елітних» котеджів

  1. Новина відноситься до:

Загальна заборгованість лучан за послуги холодного водопостачання та водовідведення станом на вересень сягнула 6,2 мільйона гривень. Причому 96 % (майже 6 мільйонів гривень) заборгували жителі багатоповерхівок, а 4% ( 227 тисяч гривень) винен приватний сектор міста Луцька та 14 навколишніх сіл.

Як повідомили у прес-службі КП «Луцькводоканал», лише у вересні опломбовано вентилі вводу у 50 помешканнях боржників. 20 «важковиків - боржників», борг яких перевищує 10 тисяч гривень передали на комісію Луцької міської ради (загалом таких налічується 65).

Юридичні особи боргують підприємству 4,8 мільйона, в тому числі лише ДКП «Луцьктепло» - 4 212,4 гривні. А це означає, що заборгованість за воду може призвести до відключення певних об’єктів КП «Луцькводоканал» від електроенергії. Нагадаємо, що станом на 1 вересня 2015 року поточна заборгованість комунального підприємства за електроенергію становить 6,8 мільйона гривень.

Відповідно, стабільна подача води до осель лучан може опинитися під загрозою. Аби цього не сталося, підприємство активізувало роботу з боржниками і застосовує усі можливі заходи з погашення заборгованості.

Незважаючи на борги, водоканал постійно закуповує реагенти для очищення води, сплачує за електроенергію та витрачає кошти на паливо. Не кажучи вже про зарплатню власне працівникам водоканалу. Зараз становище водоканалу дійшло до тієї точки кипіння, коли просто необхідно вдаватись до жорстких санкцій стосовно боржників. Тому нехай боржники не дивуються, якщо їм просто вимкнуть воду, відключать від каналізації, не пустять за кордон або вони побачать відрахування боргу із зарплатні чи пенсії.

Серед загальної кількості боржників є цілком заможні люди, які не платять за отримані послуги з певних причин. Натомість пенсіонери, люди з середнім достатком, незважаючи на невисокі доходи, сплачують за воду в повному обсязі. Хочемо наголосити, що якогось спеціального ставлення до багатих боржників немає. Як і інших, їх потрібно ставити на місце і вчити вчасно оплачувати за послуги, а якщо не допомагає – обмежувати в наданні послуг або й зовсім відключати. Такі рейди щотижня здійснює спеціальна бригада КП «Луцькводоканал» у складі техніка, контролера та слюсаря.
 

«Обурює те, що часто приїжджаєш відключати власників розкішних особняків. Приходиш, а там високі ворота, велика територія, обслуговуючий персонал. Звичайно доступитися до них вкрай важко – домофони, дворові пси. Замість того, щоб оплатити, починають влаштовувати скандали, робити телефонні дзвінки, погрожувати, навіть доходить до бійок», – розповіла контролер підприємства Ірина Горбач.

На офіційному сайті «Луцькводоканалу» розміщеніо фото тих будинків, де господарі накопичили борги за спожиті послуги з водопостачання та водовідведення.

вул. Тиха, 15 ( була заборгованість 1235 грн.) – переконавшись, що працівники водоканалу завітали на відключення, борг був відразу погашений в повному обсязі
 

с. Підгайці, вул. Прилуцька, 15/1 (заборгованість 1203 грн.)
 

та ж вул. Прилуцька, 15/1
 

вул. Тиха, 10 (заборгованість 418 грн.)
 

вул. Тиха, 10
 

вул. Миру 19/2 (заборгованість 494 грн.) – як тільки власниця помітила бригаду водоканалу, яка мала намір перекрити водопостачання в колодязі, відразу вийшла зі скандалом. Хоча до цього жодного разу не відкривала воріт.

вул. Миру 19/2 (заборгованість 494 грн.) Проте сусіди вийшли без вагань…
 

вул. Московська, 29/23 – заборгованість 10 786 грн., побачивши працівників водоканалу, жінка почала втікати. Воду перекрито.
 

Усвідомивши важливість проблеми, жінка написала заяву на реструктуризацію боргу.
 

Такі рішучі дії щодо вимкнення неплатників викликані, перш за все тим, що «Волиньобленерго», вимагаючи від Водоканалу розрахунку за електроенергію, попереджує про відімкнення об’єктів комунального підприємства від електрики. Водночас для КП «Луцькводоканал», якому споживачі заборгували більше 6 мільйонів гривень, єдиним способом знайти можливість розрахунку з енергетиками є отримання коштів за свої послуги в повному обсязі, й стягнення боргів.

«Звичайно, бувають різні боржники і перш ніж вживати якісь радикальні методи, технік підприємства вивчає «біографію» кожного. - Буває, не можуть платити — малі доходи, а в хаті багато дітей. — Є хворі, інваліди, пенсіонери, люди, які з певних причин опинилися в скрутному становищі. Але є й пияки, алкоголіки, наркомани — з яких нема що взяти. Ми всі люди, і всі все розуміємо. Але з боргом теж потрібно щось робити. Крім субсидії, виходом з непростої ситуації може бути угода з реструктуризації боргу. Якщо споживач не вирішить проблему оплати використаних послуг у зручний для себе спосіб, КП «Луцькводоканал» залишає за собою право в обмеженні послуг водопостачання та водовідведення»,– зазначила Альона Дацюк, заступник начальника відділу збуту КП «Луцькводоканал».

Цікаво, найбільше боргують водоканалу мешканці будинку № 1 на вулиці Даньшина – загальна заборгованість будинку 67 тисяч гривень! Нещодавно працівники водоканалу вкотре завітали до боржників за вказаною адресою. Результат є – на рахунок водоканалу почали надходити кошти. Зрозумівши, що діватись нікуди, і вони ризикують залишитись без води, люди знайшли можливість погасити борг:

Даньшина, 1/49 – оплачено 900 гривень, кв.134 – оплачено 400 грн., кв.31 – 500 грн., кв.71 – 687 грн., кв.4 – оплачено 1000 грн, на решту суми укладено договір реструктуризації.

До слова, лише у вересні опломбовано вентилі вводу у 50 помешканнях боржників. 20 «важковиків - боржників», борг яких перевищує 10 тисяч гривень передано на комісію Луцької міської ради (загалом таких налічується 65).

Фото рейду  у проблемному гуртожитку на вулиці Даньшина, 1:
 

вул. Даньшина, 1, кв.4, борг – 4 362, після опломбування вентеля вводу холодної води оплачено 1000 грн., на решту борг укладено договір реструктуризації
 

вул. Даньшина, 1, кв.51, борг – 9 413 грн.
 

ні крану, ні раковини - з таких боржників немає що взяти
 

вул. Даньшина, 1, і підвальне приміщення тут в жахливому стані – зняття показників будинкового лічильника
 

вул. Даньшина, 1 – працівники водоканалу розклеюють повідомлення про стан заборгованості будинку та попередження про обмеження надання послуг з водопостачання та водовідведення у випадку непогашення наявних боргів

Ми повинні розуміти, що стабільна робота підприємства та безперебійне водопостачання залежить від оплат за послуги кожного з нас.

Боржники, а особливо заможні, не повинні користуватися послугами Водоканалу за рахунок сумлінних платників.

«Пам'ятайте, якщо у Вас є борг, Водоканал завжди готовий йти назустріч та укласти договір на поетапне розтермінування боргу, за умови часткової оплати. За більш детальнішою інформацією, - слід звертатися до відділу збуту підприємства за тел. 28-40-40, 28-40-48, 28-40-44, 28-40-16. Головне завдання водоканалу – не допустити збоїв у водопостачанні міста. А щоб його виконувати, підприємству вкрай необхідне погашення боргів споживачами, тільки якомога швидше», - йдеться у повідомлені «Луцькводоканалу».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі