На реставрацію «садиби Косачів» шукатимуть кошти

Один із провідних літературних музеїв України – колодяжненський музей-садиба Лесі Українки – в аварійному стані та потребує реставрації.

Аби детально ознайомитися в якому стані перебуває будівля, музей Лесі Українки в Колодяжному відвідали депутати Волинської облради Олександр Омельчук та Ковельської міськради Ігор ПінісОлександр Кашик, на доручення народного депутата Ірини Констанкевич.

Під час огляду історичної садиби директорка музею Ольга Бойко ознайомила депутатів із роботою закладу та окреслила актуальні проблеми.

Особливе занепокоєння, зі слів керівника музею, викликає руйнація будиночків, де проживала велика поетеса та її родина. Також серед головних пріоритетів збереження основних фондів музею.

Зокрема, потребує реставрації будиночок з солярієм, де проживала і творила Леся Українка. Тут у погожі дні відома поетеса приймала сонячні ванни, вигріваючи хворі руку і ногу. На даний час у аварійній будівлі необхідно відновити несучі стіни, стелю, підлогу, сходинки, а також елементи фасаду.

Також, як розповіла керівниця музею, потребує реставрації підвальне приміщення, де родина Косачів зберігала домашню консервацію. Занепокоєння викликає і система опалення, а також вентиляція приміщень. Крім того, необхідно підтримувати температурний режим у виставкових залах, що розміщуються в історичних будівлях.

«Минулого року своїми силами вдалося відбудувати лише декілька східців. Зараз дістали матеріал - це 8 кубів лісу, але не вистачає коштів на будівельні роботи. Понад 70 тисяч гривень потрібно лише на проектно-кошторисну документацію. Востаннє будівлі ремонтувалися ще за часів президента Леоніда Кучми», - каже Ольга Бойко.

Орієнтовно, зі слів директорки, на ремонт двох будиночків потрібно близько 5 мільйонів гривень. Також керівниця скаржиться на зруйнований паркан, через який вночі на території садиби проникають сторонні люди.

Детально вивчивши вказані директором проблеми та обговоривши перспективи розвитку закладу, делегація укропівців вирішила звернутися до Волинської облради, ОДА та Верховної Ради з метою залучення коштів на реставрацію історично-культурних цінностей, створення сучасної системи вентиляції та термоізоляції.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі