У Луцьку відкрився конкурс майстрів слова

Джерело: Волинські Новини

Драмою про вічні питання життя та смерті та відзначенням тих, хто своєю роботою робить ближчими польський та український народи розпочали у Луцьку міжнародний конкурс поціновувачів поезії, що стверджує, що між поляками та українцями існують добрі відносини.

Урочисте відкриття ХІ Польсько-українських зустрічей майстрів слова відбулося 13 квітня у Волинському академічному обласному театрі ляльок.

Головний організатор зустрічей, що відбуваються 13-14 квітня – Центр культури в Любліні, співорганізатори – Луцька міськрада, Товариство польської культури імені Тадеуша Костюшка в Луцьку, Центр Східної Європи та кафедра української філології Університету Марії Кюрі-Склодовської, Товариство співпраці Польща-Схід, Українське товариство, Воєводський осередок культури в Любліні, відділ культури та відділ освіти і виховання мерії міста Любліна, Волинський академічний обласний театр ляльок і Палац культури міста Луцька.

Перед офіційним відкриттям конкурсу його учасники та пересічні лучани переглянули монодраму Лариси Кадирової «Не плачте за мною ніколи» за творами Марії Матіос.

Емоційно потужна вистава, що викликала у публіки як щирий сміх, так і сум, змушує замислитися над вічною проблемою смерті та підбиття підсумків життя. Попри те, що головним реквізитом вистави була домовина та одяг, приготований головною героїнею для власного похорону, драма сприймається не як похмура, а як життєствердна та людяна, у формі живої, дотепної задушевної розмови з публікою.

«Живе, як воно живе, воно хоче жити. І навіть за звірину ми гріх маємо скривджену, а що вже казати за людину?» - промовляла акторка до глядачів устами єдиного персонажа драми – мудрої бабці Юстини, яка самотужки заздалегідь подбала про підготовку до свого відходу в інший світ.

«Декотрі думають, що їхня головна хатка – то та, що на три поверхи стоїть, чи та, що на чотири колеса їде. Нє, то – наша хатка, найголовніша, а я зараз з неї буду порохи протирати… А хіба ти знаєш коли, тобі неї дорога простелиться? А ми про душу не дбаємо – все в тіло, в тіло, в тіло, а варто хоч раз на рік про душу подбати», - говорить Юстина наводячи лад над своєю труною.

Народній артистці висловили подяку від секретаря міськради за вагомий внесок у зміцнення польсько-українських культурних зв’язків, а також за активну участь в організації Польсько-українських зустрічей майстрів слова. Також подяки отримали організатори конкурсу з Любліна.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що цього дня Луцьку випала велика честь приймати зустріч майстрів слова. На початку, як відомо, було слово і зі слова починаються гарні справи та не дуже, високе піднесення і падіння людей, усе шляхетне і низьке – все залежить від того, хто і з якою метою промовляє слово.

«Сьогодні ми присутні на святі високого слова, слова, яке йде від душі, від серця. Це слово звучить польською та українською мовою, але це слово з великої літери. Його проголошують люди, які в це слово вкладають всю свою душу, серце, талан, вміння та показують всю красу, українського та польського слова», - відзначив секретар Луцької міськради, побажавши учасникам конкурсу донести всю красу, барвистість і насиченість кожного слова, яке проголошуватимуть.

Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Вєслав Мазур подякував організаторам міжнародного конкурсу польської та української поезії, зокрема міській владі Луцька, яка доклала багато праці для того, щоб відбувся фінал конкурсу у Луцьку. Він побажав учасникам конкурсу успіхів і висловив впевненість, що спільна робота влади Луцька та Любліна, а також Генерального консульства допомагала не лише поширювати польську та українську поезію, а й зближувала народи, стверджувала переконання, що між поляками та українцями-сусідами існують дуже добрі стосунки. Саме такі зустрічі, обмін творчими думками робитимуть ці стосунки дедалі кращими.

У суботу, 14 квітня, із 10.45 до 15.00 у Палаці культури триватимуть конкурсні виступи, а о 19.00 відбудеться гала-концерт «Україна і Польща, писані словом» та урочисте закінчення XI Польсько-українських зустрічей майстрів слова.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі