Як худнули модниці минулого і чому не потрібно за ними повторювати

Як худнули модниці минулого і чому не потрібно за ними повторювати

Крім суконь в квіти і комірів з тонкого мережива, мода у вікторіанську епоху відома безжальними уявленнями про жіночу красу. Всі пам'ятають про корсети, в яких жінки ледь дихали, і дівчат з рум'яними щічками, червоними губами і блідою шкірою, з-під якої "світилися" зеленим кольором вени.

 

 

У той час міцна статура і смаглява шкіра вважалися ознакою бідності: так виглядали люди, які проводили всі дні, працюючи в полі. Аристократія, зрозуміло, таким не займалася і вважала за краще мучити себе в стінах будинку, щоб вийти в світ в найбільш хворобливому вигляді і похвалитися розширеними зіницями або талією, близькою до 40 сантиметрів.

Гонитва за красою, мабуть, досягла вкрай істеричного стану саме у вікторіанську епоху і зараз, в XXI столітті, ми повинні тільки радіти, що можна ходити до косметолога, не боячись, що він виллє на вас миш'як з оцтом, або у фітнес-клуб, забувши про корсет і осину талію.

 

Вафлі з миш'яком

 

 

Вікторіанські модниці брали миш'як (так, той самий, яким досі труять мишей чи пацюків), і все заради того, щоб отримати бліду шкіру. На хвилі популярності деякі курорти відкривали салони, де можна було скупатися у ванні з миш'яком або, скажімо, з'їсти вафлі з цією отрутою. Деякі просто розводили його з водою: чоловіки, наприклад, вирушаючи на гуляння, брали його з собою як афродизіак. До всього іншого, миш'як розширював зіниці і давав блиск в очах, що теж вважалося неймовірно красивим, а марення, які він викликав, просто ігнорували.

 

Сире м'ясо як маска для обличчя
(за рецептом імператриці Сісі)

 

 

Австрійська імператриця Єлизавета Баварська (багатьом відома як Сісі) щодня прокидалася о 5 ранку, щоб боротися за свої красу і молодість. День починався з крижаної ванни з дистильованої води, потім - масаж всього тіла з застосуванням заморських масел. Кілька годин вона витрачала, щоб нанести креми на обличчя і розчесати волосся, втираючи в них сироватки з оцтом і вижимками рослин, а потім відправлялася займатися гімнастикою, після якої служниці затягували її талію корсетом - до 48 сантиметрів! На тривалий сон, як і на королівські трапези, вона особливо не відволікатися: чашка чаю на сніданок, ковток молока вдень і півсклянки яловичого бульйону на вечерю, а в окремих випадках її раціон поповнювало одне куряче яйце.

У 2006 році на аукціон у віденському Доротеум потрапив збірник оригінальних косметичних рецептів імператриці. Наприклад, одна з порад говорить: "На ніч покласти на обличчя сиру телячу відбивну і зверху закріпити шкіряною маскою". Як пояснюють дослідники, сира телятина містить колаген, який надавав підтягуючий ефект на шкіру обличчя, а м'ясний білок зміцнював структуру тканини шкіри.

 

Оцтова дієта

 

 

У клуб шанувальників оцтової дієти входив лорд Джордж Байрон: він пив розбавлений оцет, довго носив оцтові компреси, розмочував у ньому рис, овочі й іноді бісквіти. Як стверджують записи, його вага в 18 років становив приблизно 88 кілограмів, а до 23 років він схуд до 57. Правда, помер він в 37 років. А та ж імператриця Сісі вимочувала бинти в оцті і обмотувала ними талію, щоб зберігати свою стрункість.

 

Паразити перорально

 

 

Буде чесно, якщо ми назвемо цей метод одним з найнеприємніших. Дівчата вікторіанської епохи купували в аптеці пігулки з личинками стрічкових черв'яків, яйцями глистів та інших паразитів, щоб скинути зайву вагу. Як їх виводили, розповідати не будемо, лише зазначимо, що більшість пацієнтів умирали при спробі їх витягти. Зате вони могли їсти скільки побажають, без страху погладшати.

Визнаймо: набагато простіше, а головне здоровіше, займатися сопртом і менше ласувати солодким :)

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі