«Скіфське золото» має повернутися в Україну, - рішення суду в Амстердамі

Джерело: Gazeta.ua

Окружний суд Амстердама ухвалив, що "скіфське золото" має бути передане Україні.

"Суд вирішив, що кримські артефакти повинні бути передані державі Україна. Воно є частиною культурної спадщини держави Україна", - йдеться у рішенні.

Артефакти будуть залишатися в Нідерландах протягом всього періоду, під час якого сторони можуть оскаржити це рішення протягом трьох місяців у вищому суді. Після оскарження може пройти ще один рік, як Верховний суд ухвалить своє рішення.

Україна має заплатити музею Аллард Пірсона за зберігання артефактів €111 тис. Музеї Криму повинні заплатити Україні та музею Аллард Пірсона €2 800 відшкодування витрат.

Згідно з українськими законами, всі надані експонати є частиною Музейного фонду України і можуть передаватися на тимчасове зберігання на підставі укладених контрактів.

Дія контракту, який надає право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Аллард Пірсона, минув 13 червня 2014 року, після чого, відповідно до закону, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

Предмет спору - колекція з 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником "Херсонес Таврійський" та Бахчисарайським історико-культурним заповідником для експонування в Музеї Аллард Пірсона в період з 6 лютого по 28 травня 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Конфлікт навколо експонатів кримських музеїв виник через окупації Криму Росією. Саме в той час експонати знаходилися на виставці в Амстердамі. Після завершення виставки нідерландська сторона, незважаючи на надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України, мотивуючи свою відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі