Кого на Волині вважатимуть жертвами політичних репресій

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Волинян, які відбували покарання в Сибіру та були реабілітовані, вирішили визнати жертвами політичних репресій.

Відповідне рішення прийняте під час третього пленарного засідання 36 сесії обласної ради сьогодні, 30 жовтня, повідомляє інформаційне агентство «Волинські новини».

Депутати проголосували за надання на території Волинської області статусу потерпілих від політичних репресій, громадянам, які:

1. Перебували у віці до 18 років з батьками, один із яких чи обоє на той час відбували покарання в місцях позбавлення волі, в засланні, на виселенні чи спецпоселенні і згодом реабілітовані відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні»;

2. Залишились у віці до 18 років без опіки батьків, один із яких чи обоє були репресовані і згодом реабілітовані відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні»;

3. Народилися у батьків на спецпоселенні, один із яких чи обоє на той час відбували покарання у місцях позбавлення волі, в засланні, на виселенні чи спецпоселенні і згодом реабілітовані відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні»;

4. Народилися у батьків на спецпоселенні, один із яких чи обоє на той час відбували покарання у місцях позбавлення волі, в засланні, на виселенні чи спецпоселенні і згодом не отримали реабілітації, відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», хоча й були внесені в списки виселених, проте не пройшли реєстрації як реабілітовані через те, що були малолітніми;

5. Були політичними в’язнями та відбували покарання за свої переконання у 1950-60-х роках (т.зв. «шестидесятники»), на підставі довідок із місць відбування покарань.

6. Були депортовані або насильно виселені на сьогочасну територію України з етнічних українських земель Холмщини, Надсяння, Підляшшя, Лемківщини, Кубані.

У проекті рішення уточнюється, що відповідний статус поширюється на безпосередньо депортованих або насильно виселених громадян, а не їх спадкоємців, які народилися на території сучасної України.

Згаданим особам мають видавати посвідчення встановленого зразка, затвердженого комісією обласної ради з питань поновлення прав реабілітованих.

Документи, які дають право на отримання статусу осіб, постраждалих від політичних репресій, є довідка про реабілітацію батьків; свідоцтво про народження особи; посвідчення відповідного зразка, затверджене комісією обласної ради з питань поновлення прав реабілітованих.

Згадане рішення поширюється на громадян України, які постійно проживають на території Волинської області.

Крім того, згадане рішення направлять Президенту України, Голові Верховної Ради України, Прем’єр-міністру України для врахування позиції Волинської обласної ради при прийнятті відповідних законодавчих та підзаконних актів.

Варто зауважити, що згаданий проект рішення не передбачає видатків з бюджету. Відтак, фактично окрім статусу і чергового посвідчення згадані вище категорії волинян не отримають жодних матеріальних преференцій з обласного бюджету

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі