У депутати міської ради висувають представниць Офісів розвитку кварталів

Джерело: Волинські новини

Офіси розвитку кварталів Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», а їх у місті - вже 8, майже у кожному районі міста, - це нововведення, про яке всі говорять, утім до кінця не розуміють, що ж входить в обов'язки персоналу, який працює у рамках проекту. 

А усе - досить просто. Почути лучан, допомогти впоратися із проблемою побутового, практичного характеру, втілити актаульну ідею чи ініціативу, знайти способи та засоби втілення тих чи інших ідей, які зможуть покращити якість міста як такого, пише інформаційне агентство «Волинські новини».

Фактично робота, яка триває , - така собі реалізація обов'язків, які би мала виконувати міська рада, ті чи інші депутати, проте суттєво наближена до лучан. Тут працюють з 9:00 до 18:00, консультації надають оперативно, допомагають висвітлити ту чи іншу проблему у ЗМІ, у разі потреби направляють до центральної приймальні Фонду. 

Одначе, для вирішення багатьох питань необхідне сприяння міської влади, власне, подача запитів на розгляд сесій, участь у комісіях та спільне прийняття рішень, контроль діяльності владців тощо. Саме з цих причин, представниць Офісів розвитку кварталу висувають кандидатами у депутати до міської ради. Таких ініціативних лучанок, які знаходяться у постійному контакті із мешканцями міста, сьогодні - вже 7. До мерії їх пропонує політична партія «УКРОП».

У Фонді Ігоря Палиці, який є членом політради згаданої партії, переконують: Офіси - не політструктура, а організація, яка займається господарською дільністю міста.

Планується, що локально кандидатки перебуватимуть в Офісах розвитку кварталу, утім активно займатимуться депутатською діяльністю у рамках свого округу та міста.

Мотиваційним моментом такої ідеї є те, що робота потенційних депутатів оплачуватиметься Фондом в межах виконання ними обов'язків керівників Офісів. 

Ініціатори проекту наголошують, мовляв, робота депутата будується на громадських засадах, обранці громади часто не мають ентузіазму та фінансового заохочення вирішувати ті чи інші питання містян. Натомість представниці Офісів, отримуючи офіційну заробітню плату від Фонду, не матимуть спокус брати участь в корупційних схемах, а максимально працюватимуть на результат - результат для усього міста.

Так, дотримуючись нових вимог виборчого законодавства щодо гендерної рівності у радах, коли фактично кожен третій депутат має бути жінкою, в Луцьку від Українського об’єднання патріотів – партії «УКРОП» - на посаду депутатів Луцької міської ради будуть пропонувати кандидатури 14-х жінок, 7 з них - фахівці Офісів розвитку кварталу. Їх, наразі, активно готують до професійної депутатської діяльності.

Отже, суть проекту в тому, що в Офісах розвитку кварталів, а це фактично у всіх районах Луцька, одночасно працюватимуть депутатські приймальні. Тут, як йшлося раніше, лучани можуть дізнатися: 
 

  • як впливати на зміни, спрямовані на розвиток свого кварталу; 
  • обговорити проблеми міста та знайти шляхи їх вирішення; 
  • дізнатися, як захистити права споживачів; 
  • оформити пенсії, субсидії та інші види соціальних допомог тощо.

Лучан також навчать, як створити об’єднання співвласників, вуличні та квартальні комітети у своєму будинку; нададуть консультації щодо заповнення документів по створенню благодійних фондів у ДНЗ; проведуть спеціальні тренінги та семінари по підготовці консультантів з енергозбереження; нададуть консультації з приводу сімейних та побутових питань.

ОРК працюватимуть з 9:00 до 18:00 з понеділка до п’ятниці.

Як пояснив голова правління Фонду Олександр Товстенюк, якого під час заходу представили кандидатом на посаду міського голови від УКРОПу, незалежно від результатів виборів, ОРК працюватимуть, обрані депутати - також, а одним із завдань кожного обранця громади буде контроль діяльності міського голови - хто б ним не став.

 

«Якщо нам вдасться завести до Луцької міської ради трьох, п’ятьох, а то й сімох жінок, ми матимемо у їх особі депутатів міської ради, які, окрім того, є керівниками Офісу розвитку кварталу. Отже, в кожному районі міста працюватиме депутатська приймальня. Це дуже цікавий проект - переконаний, що він вдасться. І ці люди, які працюють в Офісі розвитку кварталу - ці депутати - й будуть контролювати роботу Луцького міського голови, незалежно від того, хто ним стане. Вони стимулюватимуть його до роботи, доповідатимуть у міжсесійний період та під час сесій про те, що найбільше хвилює людей», - резюмував голова правління Фонду «Новий Луцьк».

З його слів представниці Офісів, потенційні депутати у рамках своєї роботи особливу увагу приділятимуть захисту прав споживачів, який на сьогодні, на жаль, зведений нанівець, зокрема сприятимуть висвітленню тих чи інших проблем у ЗМІ, допомагатимуть лучанам відстоювати свої права у різних інстанціях. Не лишаться осторонь і такі гострі актуальні проблеми, на які не звертає увагу влада, - як приватизація квартир, боротьба із самовільними забудовами тощо.

«Це - професіонали, грамотні юридично і економічно. Це не родичі і не близькі друзі, це люди, які пройшли жорсткий відбір на різні посади в Офісах розвитку кварталу. Сподіваюся, цих людей оберуть в міську раду. У нас є чітке розуміння, що і як треба робити в місті, таким чином ми хочемо імплементувати Фонд у міську раду», - додав Олександр Товстенюк вже під час представлення кандидатів 26 вересня.

Насамкінець він наголосив, що твердження «Товстенюк прийде в міську раду і всіх працівників повиганяє» - не більше, ніж міф. Адже професіоналізм не залежить від партійної приналежності, чи особи попереднього керівника, а місто заслуговує на компетентних чиновників.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі