У Луцьку вшанували великого Кобзаря. Фоторепортаж

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

204 року тому народилася найвеличніша постать в історії українського народу, найвідоміший український поет та національний пророк Тарас Шевченко. Тому цього дня у всьому світі українці відзначають річницю з дня його народження.

Урочисте покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку з нагоди річниці від дня народження Кобзаря відбулося 9 березня в обласному центрі Волині.

Так, аби поклонитися великому Кобзарю прийшли політики, громадські діячі та просто небайдужі лучани. До початку заходу кожен охочий міг підійти до мікрофона та зачитати безсмертні твори Тараса Шевченка.

Читати ще: Сьогодні в Києві, прочитавши вірші Шевченка, можна проїхати в метро безкоштовно

Як розповіла кандидат історичних наук Галина Панишко, на початку 19 століття благодатна земля Черкащини подарувала нам найбільший скарб – Кобзаря Тарас Шевченка.

«Ось уже 204 роки, як українці звіряють кожен крок свого життя з великим пророком. Тарас Шевченко є представником інтелігенції. Його постаттю захоплювалися представники досліджень різного напрямку, зокрема літераторів він цікавив різножанровістю своїх творів, цінними для дослідників є його щоденники, істориків він приваблював тим, що звеличував ратні подвиги князів та гетьманів, борців за волю України.

Часто сучасники задають питання, чи був Шевченко політиком. Можна стверджувати, що за політичну діяльність у складі Кирило-Мифодіївського товариства був засуджений на заслання. Шевченка ми можемо називати людиною світу, адже в кожному місті України йому спорудженні пам’ятники, також він увіковічений на всіх континентах», - зауважила Галина Панишко.

Опісля цього, всі охочі змогли покласти квіти до підніжжя пам’ятника.

Лучанка Галина Патута, яка була заслана з родиною Сибір, пригадує, що в 1945 році в педучилищі, яке було створене в Луцьку після війни, організували вечір пам’яті Тараса Шевченка.

«Мені розповідали, що мій брат Юрій Патута читав «Розриту могилу» на вечорі пам’яті Тараса Шевченка. Я тоді була дуже малою, мій брат на 7 років старший від мене – тоді йому було 16. Окрім нього, твори Шевченка читали й інші студенти, після цього мою родину та інші родини відправили до Сибіру», - поділилася Галина Патута.

Варто зазначити, що з «Кобзарями» до пам’ятника Тарасу Шевченка прийшли 88 лучан, тож організатори відзначили наймолодшого та найстаршого учасників акції «Мій «Кобзар», вручивши номінантам сучасні видання «Кобзаря».

Завершилося дійством виконанням Гімну України.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі