Київська журналістка презентувала у Луцьку свою виставу

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

У День пам’яті Героїв Небесної Сотні в читальному залі луцької бібліотеки-філії №10 відбулася прем’єра вистави «Діалог зі снайпером» київської авторки Жанни Безп’ятчук у постановці літературно-театральної майстерні «Маски життя» при клубі «Патріот Батьківщини».

Своє бачення твору про складну психологічну дистанцію, яку проклала у душах молодих українців війна, запропонувала волинська режисерка Наталія Максимчук.


Журналістка «ВВС Україна» Жанна Безп’ятчук спеціально приїхала до Луцька 17 лютого на допрем’єрний показ, щоб побачити перше драматургічне втілення своєї п’єси. Зустріч зібрала усіх учасників, які були дотичні до шляху твору від авторки до глядача. Текст був написаний ще у 2014 році і відзначений експертною радою IV фестивалю «Тиждень актуальної п’єси» в Києві (2015). Вчитель математики села Дубова Корчма Горохівського району Михайло Стрільчук побачив його в інтернеті і показав завідувачці клубу Ользі Тихій. Таким чином «Діалог зі снайпером» потрапив до режисерки Наталії Максимчук. Але лише тепер із появою молодого актора Юрія Дмитрука, який втілив на сцені образ снайпера з позивним «Святий», стала можлива презентація п’єси її першим луцьким глядачам.


З учасниками постановки. Авторка Жанна Безп’ятчук справа


Режисерка Наталія Максимчук


У кафе за чашкою кави зустрічаються колишні однокласники Маша (актриса Ольга Трохачова) і Святий (Юрій Дмитрук). Маша живе в ідеалістичному світі, сформованому ще в шкільні роки, ніколи не бачила ворога близько і не опинялася в екстремальних умовах бойових дій. Вона, як і багато хто з нас, допомагає і матеріально, і морально захисникам на сході України. При зустрічі дуже хвилюється, хоче зробити таке недоречне селфі… Між ними відбувається розмова, яка показує, наскільки глибока психологічна дистанція у сприйнятті реалій війни та миру існує сьогодні між тими, хто знищує ворогів Батьківщини, і тими, хто на них чекає. Як важливо сьогодні почути і зрозуміти один одного!


«Якби ти вірив у бога, став би ти снайпером?» – «Війна – найкращий доказ, що бога нема! На війні нема інших заповідей, крім як «Убий ворога, або він уб’є тебе чи твого побратима». Снайпер – це робота, і найкраще її зробить професіонал».
 



«Ти думаєш про того, кого бачиш у приціл? Тобі їх не шкода?» – «На війні не думають, а підкоряються інстинкту виживання. І уяви собі: ні, не шкода! Але інакше там не можна!»
 


«За кого ти воюєш?» – «Фінальна ціль ворожого снайпера – це не я! Це ти, Машо!»


Жанна Безп’ятчук має досвід перебування у епіцентрі конфліктів: журналістка брала участь у прямих трансляціях з центру Києва під час Революції Гідності, готувала матеріали про ситуацію у зонах розмежування Грузії з Осетією, Абхазією. «Діалог…» написаний на основі реальних зустрічей із двома професійними снайперами. У п’єсі звучать непрості «мирні» питання, і прямі правдиві відповіді людини зі зброєю в руках – «Лялею», як любовно називає снайпер свою гвинтівку з прицілом. Молодий актор Юрій Дмитрук змусив глядачів «побачити» страшні лики смерті, відчути себе мішенню у ворожому прицілі. І змусив повірити йому – молодому снайперу Святому, який холоднокровно і професійно робить цю роботу «за державу, за країну, за сина» – за кожного з нас.


У постановці також дебютував волинський бард, волонтер Микола Більшевич у ролі ресторанного музики. За режисерським задумом, виконані ним авторські пісні про війну в затишному кафе, підкреслили контраст «життя – смерть» у нашому тривожному повсякденні.


Глядачі із сльозами на очах слідкували за непростою розмовою двох молодих людей: сьогодні майже кожен ставить собі ці болючі питання і очікує на відверті відповіді хлопців зі східного фронту. Серед тих, хто прийшов на прем’єру і співпереживав героям «Діалогу…», – брат Героя Небесної Сотні Василя Мойсея Роман. Режисерку і виконавців публіка нагородила вдячними оплесками.
 


Під час зустрічі з учасниками постановки авторка Жанна Безп’ятчук висловила свої позитивні враження від режисерської інтерпретації Наталії Максимчук і щирий захват грою акторів Юрія Дмитрука і Ольги Трохачової. Приємно, що успіх п’єси у Луцьку надихнув журналістку на написання нових драматичних творів. Своєю чергою, окрилені прем’єрою учасники літературно-мистецької майстерні «Маски життя» планують показати «Діалог зі снайпером» у нових локаціях Луцька та шукають новий драматичний матеріал сучасних українських авторів для майбутніх вистав.

До участі в постановках літературно-мистецької майстерні «Маски життя» запрошуються усі охочі, які мріють спробувати себе у якості акторів, незалежно від віку і досвіду гри на сцені.

Адреса майстерні «Маски життя»: клуб «Патріот Батьківщини», вул. Драгоманова 1.


Марія Пилипчук

Фото надані Віктором Петруком і Володимиром Дзюрбеєм.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі