Концерт Олега Скрипки у Луцьку - заради будівництва храму у Волновасі

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Якісна музика та справа, що об’єднує Україну: Олег Скрипка виступив перед лучанами заради збору коштів на будівництво храму, що увічнить пам'ять полеглих воїнів-волинян на Донеччині.

Благодійний концерт, на якому збирали гроші на будівництво храму у Волновасі, відбувся 20 лютого у Луцьку.

Режисер концерту Віталій Іваницький зауважив, що у четверту річницю вшанування Героїв Небесної Сотні, які віддали життя за свободу свого народу, оргкомітет з будівництва церкви Святого чудотворця Миколая у місті Волноваха, де загинули волинські бійці, проводить благодійний концерт з метою збору коштів на будівництво храму. Він подякував лідеру гурту «ВВ» Олегу Скрипці за те, що той зголосився зіграти безплатно і увесь гонорар спрямувати на будівництво храму. Попри щільний гастрольний графік виконавець знаходить час для того, щоб давати концерти перед бійцями на сході, виділяє кошти на потреби українського війська, допомагає пораненим солдатам та родинам загиблих Героїв.



Хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих волинян. Родини бійців, загиблих у Волновасі та Героїв Небесної Сотні були запрошені на благодійний концерт.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл зазначив, що загиблі на Майдані та під Волновахою – це проблеми не лише родин, а й спільний біль усіх українців. Водночас він закликав згадати слова Тараса Шевченка «поховайте та вставайте кайдани порвіте, і вражою злою кров’ю волю окропіте». Він подякував батькам Героїв за те, що вони виховали справжніх захисників батьківщини. Митрополит наголосив, що у Волновасі будують не просто черговий храм, а храм пам’яті, вдячності тим, хто загинув, адже пам’ятати про цих людей – наш священний обов’язок.



Першим виступив лідер гурту «Чорні черешні» Юрій Поліщук. Він зауважив, що вже не перше покоління українців стикається з вибором честі, совісті, мужності, віри, любові. Отже, він розпочав виступ з пісні «Балада про білого і чорного янгола». Він побажав, аби новозбудований храм ніс віру, любов та єдність усій Україні.



Олег Скрипка зауважив, що позиція українців, які відвідують такі благодійні концерти, зупинить ворога і запанує мир на українській землі, а Україна проявить свій творчий, економічний та людський потенціал. Він повідомив, що виконуватиме пісні, які можна виконати під гітару = не всі з цих пісень відомі. Раніше акустичні концерти він грав переважно у Франції, де популярний акустичний формат, формат кабаре, задушевної розмови. Олег Скрипка закликав глядачів не соромитися спілкуватися з ним, ставлячи питання.

«Я відчув себе патріотом, українцем, саме у Франції. Коли ти далеко від батьківщини, переосмислюєш багато речей. Ця пісня «Відрада» - про зневіру, вона дуже песимістична. Ти проходиш яму безнадії, але проходячи через невіру, знаходиш сенс свого життя», - розповів лідер гурту «ВВ», виконавши першу композицію.

З його слів, ті, хто воює на сході і проходить такі стани, згодом стають дуже сильними внутрішньо людьми. Спілкуватися з такими людьми для нього велике щастя і саме їм він присвятив пісню «Відрада». Окрім україномовних пісень, він виконав під акомпанемент баяну відому французьку композицію «Tombelaneige» та єдину англомовну пісню зі свого репертуару «Fever», а також пісню у стилі українського танго галицького автора Богдана Весоловського, який тривалий час жив у Канаді.



Значну частину концерту він присвятив спілкуванню з глядачами та відповідям на записки. Так, Олег Скрипка розповів про те, як після закінчення Київського політеху був молодим науковцем, працюючи на таємному військовому підприємстві у Києві у 1980-их роках. Тоді він став розробником першого радянського пристрою GPS-навігації: насправді його завданням було скопіювати за допомогою радянських деталей пристрій, викрадений в американців. З його слів, цей апарат був завбільшки майже як баян, хоча в американців на той час вже були пристрої GPS розміром з сучасний мобільний телефон. Переробивши прилад, Олег Скрипка відправив прототип у виробництво. Протягом цілого року він мусив чекати, доки виготовлять виробничий зразок цього приладу – за цей час, оскільки він не був завантажений роботою, музикант написав до 80% своїх пісень. Через рік йому привезли прототип цього приладу і він вже був розміром як величезна тумба. Коли він побачив гнилизну радянської системи, яка, за всього пафосу, була орієнтована на те, щоб «зідрати» наукові розробки з західних зразків, він став ще більш антирадянськи налаштованим. Саме тоді, побачивши цю «тумбу», він зрозумів, що «цій країні хана», звільнився, став рокером та переїхав у Францію.



Інша історія пов’язана з підприємством, на якому він тоді працював, полягає в тому, що він взяв баян та саксофон у клубі цього наукового об’єднання і їздив з ними на гастролі під час відпусток. Коли на роботі дізналися про те, що він став відомим музикантом, завклубом демонстративно відібрав у нього інструменти.

Глядачі запитували про те, чим йому цікавий Волинський край і що його тут чарує. Олег Скрипка відповів, що лише протягом року у Луцьку виступає вп’яте, а у житті його оточують волиняни – кум Олесь Санін, друзі Сашко Положинський та родина Жулинських. Якщо до війни «Воплі Відоплясова» їздили переважно на схід, тепер вони усе частіше приїздять на Західну Україну і така орієнтованість на захід, з його слів, правильна.

Також він розповів про те, як українізовував як американські так і російські пісні. З його слів, в Росії досі великою не проявленою опозицією є мільйони українців, які там проживають і з прихильністю ставляться до України.



На запитання про те, яку пісню варто заспівати Путіну, Олег Скрипка зізнався, що не став би співати для Путіна. Такі мерзотники є сатанинськими істотами, що живляться езотеричною енергією, тож, що менше ми згадуватимемо його ім’я, то менше він живитиметься. Співати потрібно для наших вояків на фронті, українців за кордоном і розбудовувати Україну у тому числі піснями.

Говорячи про закордонний досвід, Олег Скрипка розповів, що одного разу американець у Сан-Франциско, який не розумів української, після концерту говорив їм, що це справжній рок-н-рол. Повернувшись в Україну, «ВВ» виступали у Шепетівці, де місцева публіка дивилася на них, як на інопланетян, не розуміючи, що рок можна виконувати українською і сприймаючи музикантів просто як відомих людей, з якими можна зробити селфі. Тоді він зрозумів, що в Україні живуть мільйони людей, з якими ми розмовляємо різними культурними мовами і які розуміють його гірше, ніж американець. Цю культурну катастрофу потрібно подолати.

Наприкінці виступу він запропонував публіці голосуванням відповісти на питання про те, коли закінчиться війна. Більшість підняла руки за варіант «війна закінчиться цього року». Олег Скрипка запевнив лучан, що усе буде добре, тому що «весна 100% прийде».



Координатор ініціативної групи з будівництва церкви Володимир Мельникович розповів, що на місці будівництва храму варто побувати разом із рідними тих, хто там загинув. Тоді по-іншому сприймається обов’язок і пам'ять. Будівництво храму, з його слів, є одним із кроків єднання нашої держави. Він зауважив, що у концертній залі пройшли шлях розвитку від етно-фестивалю Олега Скрипки «Країна мрій» до «країни дій»: під час концерту вдалося зібрати понад 300 тисяч гривень на будівництво храму. Храм планують відкрити до 22 травня цього року, до четвертої річниці загибелі воїнів. Олега Скрипку запросили зіграти концерт у Волновасі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі