Мода 1990-х: спорт і героїновий шик

Мода 1990-х: спорт і героїновий шик
  1. Новина відноситься до:

Мода завжди надихалася масовою культурою: в 1940-х багато дівчат мріяли виглядати як гламурні кінозірки, а в 1980-х - як розкішні героїні «Далласа» або «Династії». Але саме 1990-ті стали періодом, коли поп-культура досягла піку своєї впливовості.

Ранні 1990-ті багато в чому нагадували 1980-і, хіба що одяг став більш яскравим: джинси почали фарбувати в зелений, фіолетовий і червоний, леґінси отримали металевий відлив, а леопардові спідниці і сукні стали обов'язковим предметом гардеробу. Якщо раніше в моді були переважно наряди і аксесуари для аеробіки, то з середини 1990-х популярність здобув і інший спортивний одяг. Спортивні бюстгальтери і навіть трико носилися не тільки під час занять в залі, але і в якості топів. Нарядні сукні (особливо - модного фасону baby doll) поєднували з високими шкарпетками і кедами, а оверсайз-светри - з леґінсами. Діловий одяг був трохи більш лаконічним - в моді все ще правив power-dressing.

 

 

Ще однією особливістю цього десятиліття стала неймовірна популярність топ-моделей, які нерідко були не менш впізнаваними (а часом - навіть більше), ніж кінозірки. Сам термін «супермодель» використовувався ще в 1980-х, але по-справжньому про них заговорили в 1990-х.

В першу чергу мова йде, звичайно, про «велику п'ятірку»: Наомі Кемпбелл, Сінді Кроуфорд, Крісті Тарлінгтон, Лінде Євангелісті і Тетяну Патітц. Кожна з дівчат не тільки відрізнялася яскравим іміджем, а й вважалася піонером. Наомі, наприклад, стала першою темношкірою жінкою, яка з'явилася на обкладинці французького Vogue, журналу Time і вересневого випуску американського Vogue. Сінді в 1995 році була найбільш високооплачуваною моделлю, а Крісті Тарлінгтон за свою кар'єру знялася на 500 обкладинках. Лінду прозвали «хамелеоном» - за вміння постійно перевтілюватися, радикально змінювати зачіски і стиль.

 

 

Доказом затребуваності дівчат можна вважати хоча б крилату фразу Євангелісти: «Я не вилізу з ліжка менше ніж за десять тисяч доларів». Правда, навіть «велика п'ятірка» теж з часом дещо змінилася - Тетяну Патітц замінила Клаудія Шиффер, володарка світового рекорду за кількістю журнальних обкладинок. Трохи пізніше, коли до королев подіуму приєдналася ще юна Кейт Мосс, «велика п'ятірка» перетворилася в «велику шістку». Не всім подобалося вплив Кейт на індустрію - улюблений нею «героїновий шик» постійно критикувався за просування хворих стандартів краси. Хвороблива худорба Мосс настільки дратувала організації охорони здоров'я, що постери з її зображенням регулярно зривали зі стін. Також реклама з моделлю часто піддавалася нападам вандалів, які малювали поверх фігури Мосс написи на кшталт «Нагодуй мене».

Незважаючи на критику, однією з причин неймовірної популярності Кейт було якраз те, що звичайні дівчата бачили в ній не богиню з недосяжними параметрами, а «одну зі своїх». Так, вона була досить невисокою, тендітної статури і з трохи неправильними рисами обличчя, але це лише нагадувало людям про те, що краса буває різною.

 

 

Показником того, як Захід поступово звикав до думки про різноманітність краси, можна вважати те, що татуювання і пірсинг вперше стали соціально допустимими. За масове прийняття тілесних модифікацій тіла мейнстрімом і більш розслаблене ставлення до зовнішнього вигляду можна подякувати фанатів гранж-музики і альтернативного року.

Антиконформісти першими почали носити те, що трохи пізніше еволюціонувало в так званий кежуал-шик: прості футболки, джинси вільного крою, толстовки з капурами і кросівки. У 1992 році гранж став по-справжньому модним: молоді хлопці і дівчата повально носили фланелеві сорочки, рвані джинси і величезні в'язані светри.

Натхненням служили не тільки музиканти (в першу чергу - фронтмен «Нірвани» Курт Кобейн), але і персонажі популярних шоу на кшталт підліткової драми «Моє так зване життя». Хоча естетика гранжу була в першу чергу «вуличною», не обійшлося і без спроб впровадити її в світ високої моди.

У 1992 році відбувся показ весняної колекції американського бренду Perry Ellis, в якій були присутні картаті сорочки та грубі черевики. Критики облаяли її в пух і прах, а головного дизайнера - Марка Джейкобса - негайно звільнили. Незважаючи на початковий провал, з часом колекція стала однією з найбільш впізнаваних в історії бренду, а сам Джейкобс в 1997 році зайняв художнє керівництво модного будинку Louis Vuitton.

 

 

Після смерті Кобейна попит на гранж значно зменшився, а модний одяг буквально за рік став набагато більш жіночним. Під кінець десятиліття дизайнери почали надихатися яскравими вбраннями 1970-х і диско-естетикою. Особливо популярними були чорні або червоні шкіряні штани, блискучі топи і сукні яскравої розмальовки.

Найвідомішою зачіскою 1990-х вважається натхненна персонажем Дженніфер Еністон в «Друзях» «стрижка Рейчел», популярність якої зменшилася тільки в середині 2000-х. Ще однією надзвичайно бажаною зачіскою було коротке каре, прославлене Вікторією Бекхем. Починаючи з ХХ століття мода і поп-культура завжди йшли рука в руку, але більш тісної їхньої взаємодії, ніж в 1990-х, важко навіть уявити.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі