Мінкультури погодило розташування хостелу у Луцькій тюрмі, - єпархія

Джерело: Інформаційне агентство Волинські новини

На рівні міністерства погодили розміщення хостелу у пам’ятці національного значення у Луцьку – запевнили представники Волинської єпархії УПЦ КП. На думку очільника міського відділу збереження історико-культурної спадщини ремонтні роботи у приміщеннях не спотворюють пам’ятку.

Про це йшлося під час круглого столу щодо ситуації, яка склалася внаслідок проведення ремонтних робіт на пам’ятці національного значення «Монастир бригідок», що на території державного історико-культурного заповідника у Луцьку 9 лютого.

Як повідомив начальник відділу збереження історико-культурної спадщини міськради Петро Троневич, уряд ліквідував управління реставрації пам’яток при Мінрегіонрозвитку, ліквідована програма реставрації пам’яток за державні кошти. Отже, держава відмовилася від фінансування реставраційних робіт, але залишила за собою повноваження нагляду за пам’ятками національного значення.

Відповідно до державних будівельних норм, замовник і підрядник, які виготовляють документацію на реставраційні роботи, погоджують документацію. Документи щодо монастиря бригідок, з його слів, погодило Міністерство культури як розміщення хостелу. Один комплект цієї документації зберігається у міністерстві, інші проекти є в підрядника та замовника. Закон не покладає на міське чи обласне управління культури повноважень нагляду за роботами, ця функція покладається на розробника проектної документації.



Посадовець розповів, що бував на об’єкті. Він зауважив, що протягом минулого року у Луцьку 5 мільйонів гривень використано на реставраційні роботи пам’яток. Це – кошти не бюджету, а користувачів пам’яток, тому, мовляв, потрібно з розумінням до них ставитися. Посадовець запевнив, що реставраційні роботи у приміщеннях не завдали шкоди будівлі і він не бачив жодного здійснення наруги над пам’яткою. Він зазначив, що підтримує ідею використання частини пам’ятки як музею і думає, що керівництво Волинської єпархії УПЦ КП підтримає цю ідею.

Також Петро Троневич розповів, що входить до ініціативної групи щодо реалізації ідеї Мар’яни Сорочук про облаштування на першому поверсі споруди школи сучасного іконопису Волині. Школа працюватиме як комунальне підприємство чи громадська організація.

Своєю чергою, мистецтвознавець-реставратор Олена Романюк зауважила, що те, що відбувається у приміщенні пам’ятки – це не реставраційні роботи, а ремонт, що спотворює первісний вигляд пам’ятки. Реставрація, з її слів, передбачає глибокі історичні дослідження і відтворення пам’ятки у первісному вигляді.



Представник Інституту національної пам’яті Леся Бондарук розповіла, що передачу приміщення в користування єпархії підписали у 2014 році і лише в 2015 році під тиском фактів розпочався процес юридичної передачі приміщення. Будівлю передали в користування як культову споруду, але монастир бригідок ніколи раніше не мав стосунку до православ’я – нині там розміщують православний монастир УПЦ КП. Вона зауважила, що митрополит розпоряджається зараз приміщенням як господар, хоча насправді він є користувачем будівлі. Також вона розповіла, що монахи декілька разів не допускали спеціалістів для дослідження кісток загиблих, щоб здійснити експертизу.



Як повідомила інженер з технагляду за всіма спорудами, які перебувають у користуванні Волинської єпархії УПЦ КП Надія Мироненко, Луцька міськрада не має стосунку до приміщення, яке перебуває у державній власності. Його, мовляв, повинна вивчати та інспектувати тільки ОДА та обласна інспекція Держархбудконтролю. З її слів, представники історико-культурного заповідника провели комплексне наукове дослідження перед проведенням реставраційних робіт, які отримали схвалення у міністерстві. Погодження перед видачею реставраційного завдання отримали у 2015 році в ОДА. Реставраційне завдання на підставі цього документу розробив НДІ «Укрзахідпроектреставрація» зі Львова, реставраційне завдання погодило міністерство культури, дозвіл на виконання будівельних робіт надало ГУ Держархбудінспекції в області 28 липня 2016 року. Генпідрядником є ТзОВ «Житлобуд-2».

«Що ви вбачаєте поганого в тому, що в 10 кімнатах буде розміщений хостел і що вам не подобається в сучасному туалеті, який встановили на місці старого туалету і те, що поставили душову кабіну?» - обурювалася інженер.

З її слів, хостел – не комерційний об’єкт, адже там начебто зможуть безплатно ночувати паломники, які приїздитимуть у монастир. Владика Михаїл, як вона розповіла, запитує, «де ви були, коли не було жодного вікна на 2-3 поверхах і не було покрівлі на будівлі?» та просить не бути заполітизованими та заангажованими. На першому поверсі пам’ятки планують розмістити готель економ-класу (хостел) і це, мовляв, погоджено міністерством культури в реставраційному завданні.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі