Мода 1980-х: power dressing, Мадонна і яскраві леґінси

Мода 1980-х: power dressing, Мадонна і яскраві леґінси
  1. Новина відноситься до:

Реабілітація сексуальності і зародження готики

1980-і увійшли в історію як епоха яскравих нарядів, пишних зачісок і ексцесу в усьому: від косметики до аксесуарів. Варто уточнити, що мода початку десятиліття була відносно скромною: наряди були лаконічними, а найпоширенішою кольоровою гамою були приглушені відтінки коричневого, сірого і бежевого. У цей період особливою популярністю користувався унісекс-одяг: светри, водолазки, пуховики, піджаки і плащі.

Ще однією тенденцією, яка перекочувала з 1970-х, була мода на спортивний одяг і взуття – кросівки офіційно стали обов'язковим предметом гардеробу будь-якого модника, а леґінси і спортивні костюми досягли піку своєї популярності. Всьому виною була актриса і активістка Джейн Фонда, яка випустила в 1982 році свою першу касету з відеоуроками аеробіки. Джейн винайшла аеробіку як таку (за це можна подякувати лікарям військово-повітряних сил США), але першою вирішила, що заняття спортом можна проводити вдома, під бадьору музику і в стильних яскравих гетрах.

Втім, мінімалізм панував недовго. На американську музичну сцену увірвалася бунтарка, провокаторка і майбутня королева поп-музики - Мадонна Луїза Чікконе. Критики заявляли, що в її музиці було мало нового, але наряди і поведінка Мадонни радикально відрізнялися від того, що дозволяли собі поп-діви до цього. Короткі спідниці, натягнуті поверх леґінсів, гіпюрові рукавички, пофарбовані в блонд волосся з темними корінням, знаменитий бюстгальтер, надітий зверху на плаття.

 

 

Американські політики і батьки були в жаху, а ось дівчата-підлітки мріяли одягатися так само. Якщо 1970-і були періодом приглушеної сексуальності і моди на андрогінний одяг, то відверті кліпи і заяви пані Чікконе змусили ціле покоління дівчат не соромитися своєї привабливості, а експериментувати. Завдяки Мадонні білизна перетворилася з речі-табу, про які говорили хіба що пошепки, в самостійний предмет гардероба, який найсміливіші модниці надягали як топ.

Вона ж популяризувала релігійні мотиви в аксесуарах - після виходу кліпу на пісню Like a Virgin масивні підвіски з розп'яттям і браслети у вигляді чоток стали головним хітом сезону. До слова, гумові браслети, величезні пояси з грайливими написами Boy Toy і обов'язкові для 1980-х об'ємні гумки для волосся теж прославилися завдяки Мадонні.

Якщо підлітки надихалися в першу чергу новими поп-виконавцями і рок-зірками, то студенти університетів і люди старшого віку черпали модні ідеї в телешоу. Серіали на кшталт «Династії» і «Далласа» переконували глядачів у тому, що по-справжньому успішні люди обов'язково носять піджаки з об'ємними плечима і великі прикраси, що підкреслюють статус. Ще однією причиною популярності широких плечей в жіночих нарядах стало бажання дівчат не просто самостійно заробляти на життя, а як можна вище піднятися по кар'єрних сходах.

 

 

Так як більшість керівних посад займали чоловіки, дизайнери жіночої робочого одягу намагалися відтворити маскулінний силует, який асоціювався з рішучістю. Так званий power dressing був покликаний позбавляти зовнішність дівчат будь-якого натяку на жіночність, адже вона вважалася ознакою некомпетентності. Дівчата в сукнях і «несерйозним» одягом сприймалися як легковажні, дурненькі, а костюм чоловічого крою нібито переконував начальника бачити в колезі-жінці відповідальну працівницю, «одного з хлопців». Яскравим прикладом того, як наряд жінки впливав на її сприйняття суспільством, стали знамениті костюми Маргарет Тетчер, які всіляко підкреслювали її консервативність, строгість і серйозність.

Серіали і поп-музика впливали не тільки на жіноче вбрання - шоу на кшталт «Поліції Маямі» популяризували яскраві гавайські сорочки і замшеві куртки серед чоловіків. Ще одним трендсеттером був Майкл Джексон - наслідуючи легендарного співака, молоді хлопці масово носили шкіряні штани, білі рукавички і куртки оверсайз. Любителі більш важкої музики (в першу чергу постпанка) носили черевики Doc Martens і оксамитові піджаки. Фанати груп на кшталт The Cure і Siouxsie and the Banshees стали першими готами - саме вони почали носити похмурий андрогінний макіяж, чорні шкіряні плащі та натхненний вікторіанським часом одяг.

 

 

1980-і, безсумнівно, можна критикувати за достаток дивних тенденцій, але головне - те, що модники і дизайнери нарешті отримали повну свободу. Бунтівники підлітки знайшли ікону стилю в особі Мадонни, любителі спорту змогли носити леґінси прямо на вулиці, а романтично налаштовані юнаки - сумувати в оксамитових піджаках і з ефектним гримом на обличчі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі