Мода 1960-х: жіноча емансипація і тріумф зачісок «афро»

Мода 1960-х: жіноча емансипація і тріумф зачісок «афро»
  1. Новина відноситься до:

Від Джекі Кеннеді до Твіггі

1960 роки - важливий розділ в історії моди, адже саме тоді з'явилися перші молодіжні тренди в одязі. Протягом цього десятиліття ламалося безліч традицій, а соціальні рухи за права людини впливали і на дизайнерське бачення. Якщо раніше будинки моди орієнтувалися на дорослих представників еліти, то зараз вони усвідомили важливість молодих клієнтів.

 

 

Ми нерідко сприймаємо моду 1960-х як один суцільний період тренду на природність і яскравість, але десятиліття можна розділити на дві модні епохи. Ранні 1960-ті сильно не відрізнялися від 1950-х: все так же користувалися популярністю елегантні жіночні вбрання і лаконічні сукні. Однією з головних законодавців моди була перша леді США Жаклін Кеннеді.

Наслідуючи Джекі, жінки носили її улюблені «капелюшки-коробочки» і костюми пастельного кольору з великими декоративними ґудзиками. Ще одним надзвичайно популярним елементом гардеробу ранніх 1960-х були туфлі на високій шпильці, які дами носили як з вечірніми нарядами, так і з повсякденними.

 

 

Хоча купальники-бікіні вперше з'явилися ще в 1940-х, справжню популярність вони здобули через двадцять років, після виходу в 1963 році музичного фільму «Пляжна вечірка». Між іншим, стрічка не тільки вплинула на курортну моду, а й стала однією з перших комедій, розрахованих насамперед на глядачів-підлітків. На додачу до купальників, які оголювали майже все тіло, саме в 1960-х ще один предмет гардероба нарешті став соціально допустимим для жінок: в моду увійшли жіночі штани, які до цього вважалися одягом для чоловіків і робітниць заводу, але ніяк не чимось модним.

Після того як актриса Одрі Хепберн почала з'являтися в штанях, їх популярність різко зросла - навіть джинси втратили статус «робочого одягу» і перекочували в глянцеві журнали і дорогі бутики. Звичайно, зміни в моді відбулися не просто так. Всьому виною була друга хвиля фемінізму, що зародилася в якості протесту проти післявоєнного повернення жінок до своїх «традиційних» ролей домогосподарок і дружин.

На відміну від суфражисток, які вимагали право голосу, феміністки другої хвилі займалися цілим спектром соціальних проблем - в тому числі права жінок на прояв власної сексуальності. Власне, не дивно, що саме в кінці 1960-х вперше почали користуватися популярністю шорти. Ще одним проявом жіночого бажання носити зручний і сексуальний одяг стали міні-спідниці, мабуть, головний модний винахід епохи.

 

 

На моду впливав не тільки фемінізм - ще одним натхненням для дизайнерів стала наукова фантастика, що зародилася ще під час холодної війни. Модельєри намагалися робити одяг, який був би одночасно і красивим, і технологічно просунутим: використовувалися блискучі прикраси, футуристичні мотиви і зручні синтетичні тканини, які позиціонувалися як останнє досягнення науки. Одним із найбільш впливових дизайнерів цього періоду був француз Андре Курреж, чия колекція 1964 роки з гучною назвою Space Age шокувала публіку і задала модний курс на все десятиліття.

Курреж радикально вкоротив поділ спідниць, піднявши їх вище коліна, запропонував шити сукні з латексу і одним з перших використав строгі геометричні фасони, які потім не виходили з моди до середини 70-х. Ще однією інновацією Куррежа стали чоботи-гольфи на плоскій підошві, які пізніше витиснули туфлі на шпильках з гардероба модниць. Нове взуття було не тільки красивим, але і зручним - в ньому можна було і танцювати на концертах, і брати участь в антивоєнних мітингах.

 

 

Фотографи цього періоду зображували новий ідеал фемінності - так званий образ Single Girl. На відміну від моделей попередніх років, тепер дівчата на глянцевих обкладинках уособлювали рух. «Незалежна дівчина» була молодою, активною і самостійною. Щоб передати спортивність і життєрадісність образу, фотографи намагалися відтворити моделей на свіжому повітрі, під час заняття спортом або на тлі міських вулиць.

Незважаючи на соціальні зміни, мода 1960-х виглядала б зовсім інакше, якби не технологічні відкриття цього часу. Популярність і масова доступність синтетичних колготок дозволяли дівчатам носити міні-спідниці, не ризикуючи показати «непристойні» кантики панчіх.

 

 

У той час як їх мами намагалися у всьому наслідувати стиль Джекі Кеннеді, дівчата мріяли виглядати як британська модель Твіггі: коротко стриглися, носили інфантильні сукні фасону «бебі-долл» і клеїли накладні вії. До речі, знамениту зачіску Твіггі придумав культовий перукар Льон Л'юіс.

Саме завдяки йому з'явився ще один характерний образ 1960-х - зачіска mop-top, яку прославили на весь світ The Beatles. На початку десятиліття багато африканців випрямляли волосся, так як кучеряві «етнічні» зачіски вважалися «брудними і дикими» - афроамериканці з природними волоссям нерідко отримували відмови в роботі саме через свій зовнішній вигляд.

До середини 1960-х рух за громадянські права темношкірих в США надихнув багатьох афроамериканців не соромитись своєї зовнішності, а пишатися традиційними зачісками та одягом свого народу. Завдяки цьому в моду ввійшли зачіски «афро». Причому вони стали настільки популярними, що навіть білі почали накручувати своє волосся і вимагати у перукарів подібні зачіски.

 

 

Починаючи з 1967 року мода пережила серйозні трансформації, головну роль в яких зіграла субкультура «хіпі». Тепер дизайнери не тільки надихали вуличну моду, а й самі надихалися одягом підлітків. Замість космічного майбутнього на подіумах і тусовках з'явилися мрії про мирне й спокійне минуле, а стиль став інструментом самоідентифікації і навіть зброєю протесту.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі