Фото на незабудь: «футографія з одпусту»

  1. Новина відноситься до:

Наша нинішня світлина походить із сімейного фотосховку мешканки села Брани на Горохівщині Любові Машалиги. На фото – її свекруха Марія Машалига (перша зліва) разом із своїми подругами, молодими бранівськими дівчатами. Гарно вбрані сільські дівоньки привітно всміхаються на фоні килиму з рослинним орнаментом. Фото зроблене на церковному «одпустові» в розташованому неподалік від їхніх рідних теренів Цегові.

На звороті знимки напис «Памятка з цегівського одпусту. Футографія 1938 р. М. Машалига, М. Бакаєва, Г. Кувальчук, Н. Шаблювчан».

Традиція «одпусту» (відпусту) – давній вияв релігійності нашого народу. Так називали прощу до церкви, в якій знаходилася чудотворна ікона Божої Матері або її копія. Побожні відвідини відпустового храму дарували прочанам Божу благодать й благословення. Люди ходили на відпуст аби просити розради і помочі у життєвих журбах-нещастях.

Фото насправді цінне, бо нині у селі знають про паломницькі подорожі лишень до Почаєва. А от про чудотворну ікону в Цегові й прощі на відпуст туди практично нікому невідомо.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі