У Луцьку стартував місяць безкоштовних вистав

У Луцьку стартував місяць безкоштовних вистав
  1. Новина відноситься до:

Ігор Палиця: «Треба привчати людей любові до українського»

Поціновувачів театрального мистецтва у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка 25 вересня зібрав Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Цього вечора мелодрамою «Сурогатна мама» стартував місяць безкоштовних вистав.

«Сурогатна мама» – історія за п’єсою Володимира Винниченка, у якій йдеться про драму подружжя, яке стає чужим через неможливість мати власних дітей.

Окрім цієї вистави, найближчим часом охочі матимуть змогу переглянути ще чотири постановки: «Три ідеальних подружжя» (2 жовтня), «Ханума» (9 жовтня), «Неймовірні пригоди в готелі класу «LUX» (16 жовтня), «Дуже проста історія» (22 жовтня).

Усі ці вистави лучани та гості міста зможуть переглянути безкоштовно. Такий перегляд ініціював Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» у рамках довготривалої і комплексної програми «Культура і духовність – багатство лучан», яка спрямована на підтримку осередків інтелектуального і духовного розвитку лучан.  

Варто зауважити, що у Фонді «Новий Луцьк» не вперше ініціюють подібні проекти. Так, навесні лучанам безкоштовно показали виставу, створену за мотивами роману волинського письменника Володимира Лиса «Століття Якова».

За словами директора театру Анатолія Гливи, Фонд «Новий Луцьк» співпрацює із облмуздрамтеатром вже понад три роки.

«Усі пам’ятають нашу виставу «Назар Стодоля», яку повністю профінансував Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк», а саме придбання костюмів, декорацій та інші витрати, необхідні для вистави. Крім того, ми відчуваємо велику підтримку і щодо оплати, як от сьогодні, квитків на наші вистави. І нас радує, що в нашому місті є такий Фонд і є такий Ігор Палиця», – виступив перед публікою директор театру.

Засновник «Нового Луцька» Ігор Палиця пояснив, що Фонд викупив квитки на п’ять вистав драмтеатру, аби відвідати вистави змогли ті люди, які не можуть собі дозволити такого культурного відпочинку.

 

«І одразу хочу вас запевнити, що вибори тут ні до чого. Ми працюємо постійно. На жаль, дехто тільки сьогодні, на 24-му році Незалежності, починає розуміти, що любити державу, жити в державі, бути українцем – це не стоячи співати гімн чи казати гарні слова з телеекранів. Любити державу і бути українцем – це робити такі справи, які роблять ці люди. Як-от директор театру, трупа театру, які насправді працюють за копійки, як і багато хто із присутніх у залі – вчителів, лікарів, бібліотекарів. І ці люди, отримуючи тих 1,5-2 тисячі гривень, все-таки виконують свій обов’язок», – звернувся до присутніх Ігор Петрович.

«Сильною Україна буде тоді, коли вона буде здорова, спортивно розвинута, освічена і культурно збагачена. Це той принцип, яким керується наш Фонд у своїй роботі. Власне, ініціатива Фонду із безкоштовним показом вистав – це сприяння культурному збагаченню наших громадян. Усім нам потрібно дивитися вистави, написані за творами наших відомих українських авторів. Нам треба привчати людей любові до України, до всього українського», – додав він. 

 

До слова, на виставі було присутньо чимало луцьких бібіотекарів, які 30 вересня відзначатимуть професійне свято.

«Напередодні свята хочу привітати бібліотекарів. Людей, які радять що варто починати, які допомагають культурно розвиватися і дітям, і дорослим. Ми допомагаємо чим можемо, але, на жаль, не скрізь можемо замінити старі книжки на сучасні. Прошу вас: радьте своїм читачам правильні книги, такі, де написана лише правда. Тому що від правди залежить наш світогляд і те, якою ми будемо будувати нашу країну», – зауважив Ігор Палиця.

Варто зауважити, що попередніми роками працівники бібліотек Луцька насолоджувалися відпочинком у Буковелі. Цього ж року з нагоди їхнього професійного свята Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» організовує дводенний відпочинок на відпочинковій базі «Гарт», що на Світязі.

Як повідомили у прес-службі Фонду «Новий Луцьк», у обласному центрі діє 43 бібліотеки різних рівнів: від шкільних, локальних  до обласних. Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» підтримує бібліотеки міста упродовж чотирьох років діяльності.

 

Йдеться про придбання оргтехніки – комп’ютерів, принтерів, сканерів, закупівлю літератури – і класики, і  друкованих новинок – саме того інтелектуального продукту, що його вимагає час і духовна потреба читачів.

Лише цього року три найбільші книгозбірні міста, Обласна публічна наукова бібліотека імені Олени Пчілки, бібліотека для юнацтва і дитяча обласна, отримали матеріальну допомогу оргтехнікою та художньою, навчальною і науковою літературою на суму 30 тисяч гривень (по 10 тисяч на кожен заклад).

Деталі щодо отримання квитків на безкоштовні вистави за номером телефону: (0332) 78-22-07.

 

 

 

 

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі