Джаз і віскоза: мода буремних двадцятих

Джаз і віскоза: мода буремних двадцятих Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

Як наукові відкриття і культура вплинули на моду

1920-ті - десятиліття, коли мода стала сучасною, масовою, а головне - набагато більш практичною, ніж раніше. Жінки вперше за довгий час відмовилися від незручних і навіть шкідливих для здоров'я фасонів і почали носити комфортний одяг. Корсети і довгі спідниці вийшли з моди, а брюки та сукні вільного крою нарешті стали соціально допустимими. У чоловічій моді теж відбулися важливі зміни - на заміну жорстких накрохмалених сорочок прийшов спортивний і розслаблений одяг, а ділові костюми цієї епохи практично не відрізнялися від сучасних.

Для атмосфери запустіть на фон цю музичку ;)

 

 

Виною всьому, звичайно, були економічні та політичні зміни. Після Першої світової війни Сполучені Штати опинилися впливовим гравцем на міжнародній арені, а отже - американські звичаї почали поширюватися по всій Європі. Старше покоління не завжди сприймало цю нову естетику, але молодь із задоволенням повторювала однолітків з-за океану.

Крім цього, післявоєнні роки відрізнялися економічною стабільністю і добробутом - прошарок середнього класу поступово збільшувалася, а нові підприємства і заводи створювали робочі місця. Їх було настільки багато, що навіть жінки почали отримувати посади (хоча спочатку їх обов'язки часто обмежувалися стенографією) і самостійно заробляти на життя.

 

 

Прогресивні та емансиповані молоді дівчата, котрі слухають джаз і віддають перевагу цілком відвертому одягу, отримали прізвисько «флеперів» (з англійської flap «плескати крилами»). Флепери не тільки фарбували губи і підводили очі чорним (чим напевно шокували своїх бабусь, які виросли в строгі вікторіанські часи), але і самостійно водили машини, ходили до нічних клубів і не соромилися курити у публічних місцях.

Цих модниць можна було легко впізнати за сукнями вільного крою із заниженою талією і короткими стрижками. До речі, жіночих перукарень на початку 20-х просто не було, а сміливим модницям доводилося просити про допомогу умілих подруг або звертатися до чоловічих перукарів. Зате вже в кінці 1920-х почався справжній бум жіночих салонів краси.

 

 

Найчастіше волосся накручували, адже зачіска справжньої дівчини-флепер повинна була бути не просто короткою, але і «богемно» розпатланою. Приблизно в цей же час стали популярними перші плойки для волосся. Це були потворні і незручні залізні пристосування, які доводилося нагрівати на розжареному вугіллі. Досить часто ці плойки перегрівалися і спалювали волосся замість того, щоб їх накручувати, але дівчата вперто продовжували їх використовувати. На щастя, незабаром з'явилися перші бігуді, які були набагато більш безпечними і зручними.

 

 

Образи флеперів були не тільки даниною нової естетики, а й цілком практичними - коротке волосся дозволяли носити модні капелюхи, а спідниці трохи нижче коліна не обмежували рухів і дозволяли вільно танцювати під динамічний джаз. Власне, за однією з версій, саме прізвисько модниць виникло завдяки танцям: коли дівчата танцювали чарльстон, їх спідниці рухалися, ніби крила птахів.

Зникненню корсетів теж посприяв джаз - танцювати з перетягнутою грудною кліткою було болісно, ​​тому флепери почали носити м'які бюстгальтери. М'яка білизна ще й підкреслювала модний в 1920-х худорлявий «хлоп'ячий» силует. Проте формальні обмеження в жіночому одязі все ще були. Наприклад, сукні чітко ділилися на розкішні вечірні та трохи коротші і мінімалістичні денні. Виходячи в світ в денному вбранні, дами ризикували репутацією. 

 

 

Сама війна теж вплинула на моду, в першу чергу - на чоловічу. Наприклад, до Першої світової наручний годинник вважаdся виключно жіночим аксесуаром, джентльмени ж носили годинник на ланцюжку або просто в кишені. Під час бойових дій було незручно зайвий раз щось шукати в кишенях, тож багато солдатів почали носити годинник на зап'ясті.

Технологічний прогрес дозволив виробляти більш дешевий одяг з перших синтетичних тканин. Панчохи з віскози були набагато міцнішими шовкових, а дозволити їх собі могли не тільки найбагатші дівчата. Через тонкі віскозні панчохи і короткі спідниці дівчата почали голити волосся на ногах, а перший жіночий верстат Gillette з'явився вже в 1915 році.

 

 

Одяг стала практичнішим - якщо за часів Вікторії білизна і сукні застібалися за допомогою складної системи шнурків, то в 1920-і вперше з'явилися більш зручні застібки, багато в чому нагадують сучасні. Ще однією заслугою нових технологій стало зменшення собівартості виробництва - тепер навіть сім'ї робітничого класу могли дозволяти собі регулярно купувати нові наряди і дрібнички.

Середньостатистичні жителі Європи і Америки стали набагато свідоміше одягатися і стежити за новими модними віяннями. З'явилися універмаги, а в них - манекени, які наочно демонструють останні творіння дизайнерів і стильні поєднання одягу і аксесуарів.

 

 

Незважаючи на все це, багаті пані не спокушалися економічними новими тканинами, а замовляли собі розкішні сукні з важкого оксамиту або шовку, щедро прикрашені. Висока мода також надихалася мистецтвом: мінімалістичні фасони нагадували строгу геометрію ар-нуво, а яскраві принти щосили вторили сюрреалістичним картинам. Особливо процвітала в використанні фантастичних мотивів Ельза Скіапареллі - дизайнер, творець поняття «прет-а-порте» і одна з головних конкуренток Коко Шанель.

 

 

Між іншим, саме Скіапареллі першою серед паризьких кутюр'є використовувала застібку-блискавку і запропонувала в'язати сукні з вовни, а не шити їх з шовку або оксамиту. Шанель, природно, не відставала в плані прогресивності і любові до практичних нарядів - ​​вона була однією з перших знаменитих парижанок, які почали носити штани і коротко стригти волосся.

Крім усього, одяг почав змінюватися в бік практичності ще й тому, що жінки вперше були не тільки клієнтками дизайнерів, а й почали безпосередньо диктувати правила стилю, відкриваючи власні будинки моди.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі