Третя Пречиста: Як святкують і в що вірять у день Введення в храм Пресвятої Богородиці

Джерело: Депо.Закарпаття

Коли Діві Марії виповнилося три роки, її батьки Іоаким та Анна покликали родичів, запросили ровесниць своєї дочки, одягли її в найкращий одяг і в супроводі народу, співаючи релігійні пісні, повели її в храм єрусалимський для посвячення Богу. Її подруги-ровесниці, як і сама Марія, йшли із запаленими свічками у руках. Назустріч їм виходили з храму священики на чолі із первосвящеником.

Іоаким та Анна поставили Марію на першу сходинку сходів, що вели до храму. Всього ж налічувалося п'ятнадцять сходинок – за числом псалмів, які священики співали при вході у храм.

Трирічна Марія сама зійшла по високих сходинках. Там первосвященик зустрів і благословив її, як це він завжди робив з усіма, кого посвячували Богу. Потім, з натхнення Духа Святого, він увів її у Святе Святих. Це було найсвященніше місце у храмі. Туди ніхто не мав права входити, крім нього самого, і то лише раз на рік. Святий Дух навіяв первосвященикові, що Марія обрана, достойна входити в найсвященніше місце. Їй наперед призначено Богом стати Матір'ю Сина Божого, Який відкриє людям вхід у Царство Небесне.

Іоаким та Анна, виконавши свою обітницю, повернулися додому, а Марія залишилась у храмі. Там вона разом з іншими дівами навчалася Закону Божого та рукоділля. Вона ревно молилася, читала Святе Письмо і суворо дотримувалася посту.

При храмі Божому Пресвята Марія жила майже одинадцять років. Їй вибрали в чоловіки благочестивого Йосипа, що залишився вдівцем.

У народі 4 грудня починалися торги - Введенські ярмарки. Як правило, в цей період активно продавали сани. Відбувалися пробні виїзди на цьому зимовому виді транспорту. Зазвичай брали участь у таких гуляннях молодята, яких садили в спеціальні розписні сани. Управляв саньми чоловік, підперезаний поясом. Нареченій також слід було вбратися в найкращий свій одяг. Вірили в те, що вулицями 4 грудня на санях проїжджає і сама зима, яка дихає на скло, через що там утворюються візерунки.

У календарному циклі українського народу це свято завершує осінній сезон і починає зимовий. Головною метою святкувань цього дня було накликати багатство та добробут на майбутній рік.

Як на Різдво і Великдень, хто перший вранці на Введення прийде до хати, той буде першим "полазником" - тим, хто приносить добро чи якесь лихо - на новий господарський рік. Тому сусіди стримуються заходити на Введення зрана до чужої хати, щоб потім не було нарікання, що то вони принесли нещастя. Коли першим до хати увійде молодий гарний чоловік, а ще й з грішми, то добра ознака: весь рік у хаті всі будуть здорові і вестимуться гроші. Якщо ж увійде старий та немічний, а ще бідний, то і хворі в хаті будуть, і злидні заведуться. Найгірше ж, переказують люди, як зайде першою до хати стара жінка - "то вже добра не жди". Недобре також, якщо хтось із із сторонніх приходить в цей день щось позичати.

Початок нового господарського року у введенських повір'ях виступає виразно: до Введення можна копати лопатою землю, а від Введення до Благовіщення не можна, бо земля спочиває і на літо сили набирає: жінки запасаються глиною до Введення. Від Введення до Дев'ятого четверга (після Різдва Христового) не годиться бити білизну на воді праниками, бо то, мовляв, шкодить ниві та може влітку навести бурю на поля. З цих самих мотивів, а ще через зневагу від людей, треба й коноплі потерти до Введення.

Вночі проти Введення подекуди дівчата святили воду ще дохристиянським звичаєм: брали воду в такому місці, де сходяться три струмки, проливали воду через полум'я так, щоб вона проходила поміж двома вогнями, і потім уживали тієї води проти хвороб, від зурочення та на любовні чари. По півночі жінки сідали голі на порозі і пряли самосівні коноплі, щоб "прядиво пішло на руку". Обсипали того дня корови сім'ям і мастили маслом вим'я, щоб давали багато молока, і обкурювали їх, щоб ніхто не міг того молока відібрати.

Народні прикмети на 4 грудня

Кажуть, що Введення - це ворота зими. У всякому разі, зазвичай приблизно в цей час на землю лягав сніг, який не танув вже до самої весни

Якщо сніг після Введення не розтанув - чекай доброго врожаю хліба

Морозний день 4 грудня віщує холодну і сніжну зиму

Ясна погода пророкує неврожай, і навпаки

Мороз 4 грудня - літо наступного року буде дуже спекотним, а на найближчі свята буде холоднеча

Здалеку чути дзвін дзвонів - буде мороз, а якщо дзвін глухий, то це пророкує снігопад

Якщо в печі пшоняна каша рум'яниться, то випаде сніг

Кінь 4 грудня упирається - прикмета до того, що скоро сніг випаде.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі