Музика перенесла лучан у Галичину 1920-х

Музика перенесла лучан у Галичину 1920-х

Попри те, що час неможливо повернути, у минуле можна перенестися за допомогою звуків: відчути неповторну атмосферу Львова та Галичини 1920-30-их років мали нагоду лучани під час виступу «Тріо з Галичини».

Концерт відбувся 17 листопада у Волинському академічному обласному театрі ляльок.

Для усіх шанувальників камерної музики цього вечора лунали твори композиторів-корифеїв Галичини від тріо, що було створене у Львові спеціально для виконання тріо українських композиторів у програмі «Людкевич-фесту». Учасники колективу – лауреати українських та міжнародних конкурсів, відомі волинянам, адже неодноразово виступали у Луцьку з різноманітними концертними програмами та колективами.

Один з учасників тріо, Петро Тітяєв (скрипка), народився у Луцьку в родині музикантів. Він – постійний учасник відомого львівського квартету «Фенікс», який взимку матиме гастролі у Японії і який неодноразово виступав у Луцьку, учасник мистецької платформи «Collegium Musicum Lviv», концертмейстер камерного оркестру «Collegium Musicum» та камерного оркестру «Poliphonia» при університеті Львівська політехніка. Співпрацює музикант з київською арт-платформою «Ухо». Як соліст брав участь у різноманітних музичних проектах, концертах та фестивалях на теренах України, Польщі, Німеччини, Нідерландів, Чехії, Естонії та інших країн.

Анастасія Бойко (фортепіано) також постійна учасниця проектів музичної платформи «Collegium Musicum Lviv» та дуету «Aureliano Duo», як солістка виступає у складі камерних ансамблів по всій Україні та закордоном.

Ярослав Мигаль (віолончель) активно концертує як соліст та учасник багатьох ансамблевих формацій, співзасновник ансамблю нової музики. Концерти цього колективу з великим успіхом відбувалися на багатьох фестивалях сучасної музики – «Варшавська осінь», «Контрасти», «Kyiv Music Fest». Він – творець та керівник камерно-симфонічного оркестру «Leopolis», який брав участь у багатьох міжнародних фестивалях. Оркестр записав 17 компакт-дисків світової дистрибуції, з яких дві світові прем’єри – опера «Алкід» Дмитра Бортнянського та ораторія «Земля обітована» Жуля Масне. Ярослав Мигаль виступав у найпрестижніших залах Європи.

«Тріо з Галичини» розпочало концертну програму музикою видатного композитора 20-го століття Станіслава Людкевича. Пролунало велике фортепіанне тріо фа дієз мінор патріарха українського мистецтва. Твір написаний у 1921 році та по-новому опрацьоване у 1950-их роках. У першій частині твору можна почути мотив, що нагадує звучання трембіти, друга частина написана у традиціях романтичних пісень без слів, середнім епізодом жартівливого характеру, третя частина – фінал що створює образ народного свята. Твір написаний в яскравому тематичному та романтичному характері, де відчутні фольклорні нотки.

Продовжила концертну програму музика українського композитора Нестора Нижанківського, на якого великий вплив мала музика Василя Барвінського, а знайомство дало можливість Нижанківському навчатися у школі Празької академії мистецтва у вчителя Василя Барвінського-Новака. Тому музичні критики споріднюють витонченість і різноманітність ліричних образів, сміливість тональних звучань, в дечому навіть схожість цих двох композиторів. Найвищим творчим досягненням Нестора Нижанківського за весь час його перебування у Празі стало тріо мі мінор для фортепіано, скрипки та віолончелі. Перше виконання твору відбулося у 1928 році і його високо оцінила празька критика. Після повернення на батьківщину музика композитора звучить у концертних залах Львова та Галичини, цього вечора твір вперше пролунав з луцької сцени.

Ціла епоха історії культури Львова пройшла під знаком Станіслава Людкевича. Цей композитор асоціюється перш за все симфонією-кантатою «Кавказ», низкою солоспівів, хорових обробок та інструментальних творів. В його камерно-інструментальній музиці відчувається вплив Лисенка, Чайковського, Рахманінова, Шуберта, Шумана, Брамса та Вагнера. Композитор прагне до високого професіоналізму і водночас до широкої доступності і зрозумілості своїх творів. Романтику ночі композитор тонко відтворив у тріо «Ноктюрн». Твір створений на основі української ліричної пісні «Ой, не світи, місяченьку», яку він дуже добре знав.

Завершили концерт музикою видатного композитора, від дня народження кого у наступному році виповниться 130 років – Василя Барвінського. Здобувши ґрунтовну фахову освіту в Європі, він очолив музичне життя Галичини і усіма засобами своєї багатогранної діяльності сприяв професіоналізації у Західній Україні. Пролунало тріо ля мінор, побудоване на українському матеріалі. Тема близька до народної пісні звучить у всіх трьох частинах, надаючи творові моно тематичного характеру і у третій частині приводить до кульмінації у вигляді запального народного танцю.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Павло Переведенець

Коментарі