§ Петро Верзун: «Депутатство – не мета, а інструмент, що має працювати в інтересах громади»

Петро Верзун має достатній досвід роботи у громадсько-політичному секторі, щоб  реалізувати задумані проекти. Проте він все-таки вирішив брати участь у виборах до Луцької міської ради. «Хроніки Любарта» поцікавилися, чому він обрав для себе «Солідарність», а не «Самопоміч», та що обіцяє Верзун своїм виборцям.

 

– Тривалий час Петро Верзун був одним з облич луцької «Самопомочі». Чому вирішили змінити цю політичну силу на БПП «Солідарність»?

– Я не був членом партії «Самопоміч», а лише підтримував цю політичну силу. Коли достатньо довго працюєш за лаштунками партії, то все більше й більше бачиш правду. Виявилося, що за лаштунками «Самопоміч» – гола, боса і брехлива. У її списку були люди, яких я особисто знаю та поважаю, наприклад, Ганна Гопко. Вона – безспірний авторитет. Але в процесі роботи виявилося, що Гопко «негідна» фракції «Самопомочі». У мене та виборців був сформований стереотип «Львів-Самопоміч-Садовий». Львів – це аж ніяк не надбання Садового, а попередніх поколінь.  А «Самопоміч» – не більше як маркетинговий проект. Тож я купився на те, що тут усе прозоро та відкрито. Насправді це все не так, бо відкриті списки – обман. Усе вирішилося на рівні перших осіб – Садового, Лаврика і Березюка. На жаль, за гарною європейською традиційною західноукраїнською філософією криються амбіції однієї людини, яка колись-таки захоче стати президентом України.

– То чому все-таки вирішили балотуватися від Блоку Петра Порошенка «Солідарність»?

– Зараз Україна як ніколи потребує сильної президентської влади, щоб здійснювати реформи. Якщо ми хочемо змінювати українську державу та економіку, зупинити падіння до країн третього світу, то маємо підтримати ці реформи. Не треба розбиватися на дрібнопартійні розбірки, а розбудовувати українську економіку. Розбудова уже почалася. Ми бачимо це щоденно у Луцьку. Всі кажуть, що дороги у місті ремонтують під вибори. Насправді це результат того, що в рамках міського бюджету було виділено додаткові кошти на ремонт доріг. Тобто маємо вже позитив – реформу децентралізації, яку започаткував Гройсман у команді Порошенка.

– Навіщо вам депутатський мандат?

– Депутатство і участь у роботі політичної сили – це інструмент для того, аби змінити щось на краще. За свої 38 років я навчився багато чого робити, зокрема, для громади. Умію залучати грантові кошти. Знаю, як працює господарка міста, півтора року очолював департамент соціальної політики міськради. Звісно, що ці навики можна було б використовувати у бізнесі, але я люблю працювати з людьми. Робота у громадському секторі та робота на благо громади мені вдається, то чому б це не робити через депутатську трибуну? Думаю, що маю достатньо знань, умінь, навичок і досвіду, аби моє депутатство було корисне для громади Луцька.

– Кілька проектів, які ви ініціювали, спрямовані на покращення роботи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Розкажіть про них.

– У Луцьку один з найкращих Центрів надання адміністративних послуг. Це підтвердив Арсеній Яценюк в одному з інтерв’ю. У своїй громадській діяльності я багато сил приділяю розвитку електронної демократії, тобто використанню новітніх технологій для покращення життя громадян, зокрема, й вдосконалення роботи ЦНАПу. Завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» вдалося знайти гроші на комп’ютерне забезпечення й на інформаційну кампанію (тренінги, висвітлення діяльності ЦНАПу в ЗМІ, брошури й буклети). Мені вдалося разом із люблінськими та франківськими партнерами запропонувати інноваційний підхід  обслуговування іноземців, які на законній підставі перебувають на українській території. Ми створили Інформаційно-консультаційний центр, де іноземцям надають інформацію чотирма мовами. Такий пункт уже функціонує в луцькому ЦНАПі, й зовсім скоро буде облаштований в івано-франківському ЦНАПі та люблінському Бюро обслуговування мешканців. Вважаю, що кордон, який є між українцями та поляками, має бути максимально прозорим.

Зараз працюю над тим, аби переконати польських партнерів втілювати проект із покращення надання адміністративних послуг для маломобільних груп населення. Людина не має відчувати свою ваду, а отримувати адміністративну послугу так, як усі інші послуги.

– За вами в Луцьку закріплений 35-й виборчий округ. Що обіцяєте своїм виборцям?

– Обіцяю, що буду максимально лобіювати інтереси громади округу та міста загалом. А це буде можливо тоді, коли сформуємо команду. Разом із колегами плануємо втілити в життя кілька програм, спрямованих на підтримку ОСББ, енергоощадність, поліпшення екології округу. У рамках останнього пункту передбачена програма  «Сапалаївка-2025», тобто перетворення русла Сапалаївки на паркову зону. Також будемо працювати, щоб Сквер Героїв Майдану був окрасою міста. Варто запровадити тотальне сортування сміття, започаткувати у школах, починаючи із першого класу, екологічні уроки із сегрегації відходів. Планую запровадити індивідуальний підхід у питанні соціального захисту населення і надалі працювати в напрямку розвитку електронної демократії.

* Політична реклама 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Лілія БОНДАР

Коментарі