§ Вацлав Меснер – видатний луцький пожежник-чех

Вацлав Меснер – видатний луцький пожежник-чех Фото: Вацлав Меснер. Колаж Наталки Курсик
  1. Стаття відноситься до:

Тривалий час брандмайстером Луцької міської пожежної команди, а згодом і воєводської, був чех Вацлав Меснер. Цю посаду він обійняв ще в кінці бурхливого 1918 року й залишався на ній аж до початку Другої світової війни.

Вацлав Янович Меснер – волинянин, уродженець чеської колонії Княгинінок, де його батько Ян Францішкович у 1879 році придбав земельну ділянку.

В особовій справі Меснера, яка зберігається в обласному архіві, подано такі дані: рік народження – 1893; материнська мова – чеська (за тодішньою традицією замість графи про національність), віросповідання – православне, громадянство – польське. Однак до польського громадянства був ще довгий шлях. Це служба в російській Армії, Вища технічна школа в Москві, офіцерські курси в Петербурзі, військова служба у Бресті-Литовському. Там І одружився. Мав трьох дітей - сина й дві дочки.

До Луцька Вацлав Меснер приїхав на початку 1918 р., тоді ж він звертається до міської управи з проханням влаштувати на роботу. Йому пропонують вільну посаду завідувача господарством міської управи. Однак, коли під час однієї з пожеж начальник пожежної команди обпалив обличчя й пошкодив собі очі, на його посаду було переведено Вацлава Меснера. З перших же днів він проявив себе здібним командиром. Особливо це виявилось при евакуації пожежної команди до Ковеля перед більшовицькою окупацією у 1920 році. Команда на той час мала 21 коня, чотири вози, три повозки, одна з них з великою залізною бочкою. За свою взірцеву службу Меснер отримував подяки як від бургомістра, так і від воєводи. Він був одним з учасників з'їзду 1950 року у Варшаві кращих офіцерів-пожежників.

З іменем Меснера пов’язано ряд господарських заходів на території замку, як от: закладання оранжерей, дослідження колодязя. При цьому проводились тут деякі урочистості, присвячені пожежній службі, в тому числі освячення їхнього прапора.

Упродовж певного часу Меснер з родиною проживав на території Вишнього замку. Він сам віднайшов у межах замку засипаний колодязь. При його прочищенні виявлено якісь заглиблення в бокових стінах. На їх основі виникла легенда про нібито підземні ходи до башт і за мури. Вацлав Меснер входив у ряд міських комітетів, був членом міської ради, присутнім на багатьох урочистих засіданнях. В останні роки займав посаду головного пожежного воєводства. Як представник Волинського воєводства, брав участь у загальних так званих флоріанських з’їздах (з’їздах пожежників).

Вацлав Меснер брав активну участь у житті луцької чеської громади, входив до складу правління Чеської матиці шкільної. Як вищий чиновник у 1940 році був заарештований органами НКВС і кинутий до Луцької тюрми. Під час розстрілу в'язнів у червні 1941 року дивом врятувався: поранений, вночі вибрався з-під трупів. У 1944 разом з дочками вступив до Корпусу генерала Свободи і з корпусом повернувся на батьківщину.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Вальдемар ПЯСЕЦЬКИЙ

Коментарі