§ Відтепер отримання субсидій – за спрощеним порядком

Відтепер отримання субсидій – за спрощеним порядком
  1. Стаття відноситься до:

З 21 липня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 № 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій».

Постановою внесено зміни до Положення «Про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848.

Як повідомили у відділі державної служби соціальних допомог та субсидій департаменту соціального захисту населення ОДА, однією з найвагоміших змін, які вносить постанова, є спрощена форма декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися по призначення житлової субсидії. Відповідно до змін, у декларації не потрібно вказувати розмір отриманого доходу. Тепер треба зазначити лише вид доходу (пенсія, стипендія, заробітна плата) та назву організації, де його  отримують.

Тепер треба зазначити лише вид доходу (пенсія, стипендія, заробітна плата) та назву організації, де його  отримують.

До сукупного доходу тепер не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в АТО, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності. Для розрахунку субсидії, за бажанням заявника, можна врахувати доходи за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, при цьому треба подати довідки про доходи, розмір пенсійної виплати враховується за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб за цей місяць, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, – двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, – трьох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Якщо громадяни перебувають у складних життєвих обставинах і не змогли своєчасно звернутися по призначення субсидії, на підставі рішень районних комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися з дня виникнення права, але не більше, ніж за три місяці до звернення до її призначення.

Також скасовано повернення субсидії у подвійному розмірі за подання недостовірних відомостей про доходи громадян у деклараціях. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення до її призначення.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Лілія БОНДАР

Коментарі