§ Випередити рак грудей

Випередити рак грудей
  1. Стаття відноситься до:

Мамолог Володимир Федорчук працює у Волинському онкологічному диспансері із 2003 року. Упродовж цих років досвідчений онкохірург оглянув тисячі пацієнтів, прооперував сотні хворих. І кожному не втомлюється повторювати: аби мінімізувати ризики виникнення будь-яких недуг, слід відповідально ставитися до власного здоров’я і способу життя.

Сільські жінки тягнуть до останнього

За словами Володимира Федорчука, який є завідувачем поліклінічного відділення онкодиспансеру, кількість захворювань на рак в Україні з року в рік хоч і не стрімко, проте зростає. Частішають і випадки раку молочної залози. Причім упродовж останнього часу онкозахворювання молодшають.

Раніше рак молочної залози, рак простати та інші онкологічні гормонозалежні недуги виникали переважно у старшому віці. Тепер же зі страшними діагнозами стикаються все більше молодих людей. Медикам час до часу, хоч і рідко, однак доводиться діагностувати рак молочної залози навіть у зовсім молодих жінок – 20-25 років.

– Міське населення краще поінформоване, тому частіше звертається до лікарів. А от у селах за постійною роботою людям ніколи дбати про своє здоровя, тому дуже багато жінок саме із сільської місцевості потрапляють до нас у занедбаному стані, – розповідає Володимир Миколайович. – На селі маємо проблему не лише із задавненими онкологічними проблемами, а й з іншими недугами. Така, на жаль, реальність. Час до часу обласний онкодиспансер спільно з головними лікарями районних лікарень влаштовує безплатні виїзні огляди сільського населення за допомогою пересувного мамографа. Проте часом доводиться чути від сільських жінок, мовляв, для чого мені знати про ті страшні болячки?


Генетика теж відіграє певну роль. Науково доведено генетичну спадковість ймовірності виникнення онкозахворювань у 10-20% людей, але реально рак виникає у близько 5%. Тобто генетично обумовнені тільки 5% онкозахворювань.


Трапляється і так, що медики діагностують рак на перших стадіях, який можна вилікувати. Пацієнти обіцяють приїздити на лікування і зникають. Сам факт, що дорослі люди нехтують своїм здоров’ям, каже лікар, свідчить про великий страх перед онкологічними хворобами.

Попри це, останніми роками більшає жінок, які приходять до мамологів на профілактичний огляд із власного бажання. Чимало їх працює за кордоном. Оскільки не всі працевлаштовані легально, тому і йдуть до лікарів, аби з’ясувати стан свого здоров’я. Адже за кордоном зазвичай є мовний бар’єр з лікарями, а головне – дорого. Окрім того, чимало жінок просто слідують правильній моді – періодично обстежуватися, аби бути певним, що зі здоров’ям усе гаразд.

Поки жінка  зважується піти до лікаря, недуга прогресує

Як розповідає Володимир Федорчук, захворіти на рак молочної залози найбільші шанси мають жінки передклімактеричного віку. Понад 50% хворих – жінки від 47-49 до 60 років.

– До 30 років рак грудей трапляється дуже рідко – в цілому до 8%. З 30 до 40 років теж мало – 10-12%. А вже після 45 років, коли жінка рухається до клімактеричного періоду, коли починається порушення функціонування гормонів в організмі, тоді ризик захворіти значно зростає, – пояснює мамолог.

Успішне лікування раку молочної залози у першій стадії складає близько 96%. Вона лікується найлегше, в основ­ному оперативним шляхом. Крім операції, можливе також застосування гормонотерапії. Якщо вчасно звернутися по допомогу – шанси дуже хороші, наголошують в онкодиспансері.

 

Колись в Україні рак шлунка був найбільш поширеним онкозахворюванням. Тепер же цей показник зменшився, все частіше трапляються випадки раку товстого кишківника. Медики пов’язують це із тим, що українці стали вживати менше консервації. Усе більше людей зберігають продукти у морозильних камерах та споживають менше шкідливої консервованої їжі.

А от рак кишківника найбільше провокують неякісні продукти і фаст-фуд, який містить чимало канцерогенних речовин. Така швидка їжа зазвичай не містить клітковини, а саме клітковина дуже важлива у профілактиці раку товстого кишківника.


Однак самостійно більшість жінок не можуть виявити підступну недугу на першій стадії. Потрібне обстеження на спеціальній апаратурі: це або мамограф, або апарат УЗД. Зазвичай рак грудей виявляють у ході мамографії. Загалом пухлина на першій стадії раку грудей може сягати розмірів до 2 см. Жінка може її відчути, хоча тут все залежить від розміру грудей і місця розташування пухлинки. Якщо груди великі, а новоутворення біля реберної стінки, то натрапити на нього годі.

– Мамографію  починають робити в Україні з 40 років, хоча раніше робили із 35-ти. Утім підвищити цю межу рекомендувала Всесвітня організація з охорони здоров’я. А от жінок до 40 років зазвичай оглядають за допомогою УЗД-апарата, – пояснює Володимир Миколайович. – Хоча це не є засоби-конкуренти. Вони один одного доповнюють навіть, коли лікарі працюють над точним діагнозом. Сукупність обстежень може дати детальний діагноз. Кажуть, що мамографія більш шкідлива. Хоча якщо заглибитися в цю тему, то те променеве навантаження, яке отримує жінка під час мамографії, є в рази меншим, ніж, скажімо, опромінення під час флюорографії легень. Та й УЗД – це теж радіомагнітні хвилі. Звісно, зайве опромінення нікому не потрібно, але заради профілактики – варто.

Виліковність раку молочної залози у другій стадії складає до 90%. Хоча тут треба зазначити, що ця стадія поділяється на другу А (90%) і другу Б (82%). Третя стадія А – 75%, третя Б – 67%. Найбільш безнадійною є четверта стадія із 18% виліковування.

– В онкології є такий показник, як п’ятирічне виживання. Ці відсотки – жінки, які живуть після лікування п’ять і більше років. Власне оцей рубікон і визначає ефективність лікування і його вчасність, – зазначає фахівець.

Зрозуміло, що ознаки хвороби легше виявити на останніх стадіях. Хоча запідозрити проблему можна і на першій стадії. Щойно з’явилися найменші підозри і хвилювання – неодмінно треба йти до лікаря.


Гарна ідея з-за кордону: коли жінка купує колготки, всередині на картонці розписана схема, як правильно самостійно обстежити свої груди, у які дні йти до лікаря і навіть контакти медичної установи. Це елементарне і креативне просвітництво. Такий правильний досвід треба переймати й нам.


– Понад 85% жінок самі знаходять проблему в грудях. Але у практиці лікарям доводиться стикатися з тим, що чимало жінок, навіть виявивши підозріле утворення в грудях, просто бояться звернутися у лікарню, – каже медик. – Вони часто нікому нічого не кажуть, переживають, замикаються в собі, після чого починається депресія. А хвороба тим часом прогресує.

В абсолютних числах на Волині щороку реєструється від 270 до 290 нових випадків захворювання на рак молочної залози. З них 3-5 випадків у чоловіків. Причому в чоловіків рак молочної залози протікає складніше, важче лікується. Та й прогнози значно гірші, ніж у жінок. Однак чоловікам, ясна річ, виявити злоякісну пухлину значно простіше.

Найкраща профілактика – здорова їжа і регулярний секс

Факторів ризику, які впливають на розвиток раку молочної залози, вчені виявили понад 80. Остаточно назвати конкретні фактори неможливо. Це і харчування, і статеве життя, і гене­тика.

– Французькі вчені радять відмовитися від продуктів, що містять метилксантини. А це кава, чорний чай, пиво, шоколад, кока-кола, – ділиться Володимир Миколайович. – Велику роль у виникненні раку відіграє зловживання жирними продуктами. Жири – це той матеріал, який використовується для синтезу жіночих гормонів – естрогенів. Організму жирів потрібно мінімум, не стільки, як звик­ли споживати їх українці. От, власне, із цих жирів синтезуються естрогени, які провокують виникнення раку молочної залози.

Медик також наголошує, що варто відмовитися від поганої звички готувати на зиму багато консервації. Нині медицина має наукові обґрунтування щодо шкоди консервованих продуктів. Така їжа направду небезпечна з огляду на величезні ризики виникнення передусім раку шлунка.


Серед світових зірок чимало жінок хворіли на рак грудей. Як приклад – Кайлі Міноуг, яку прооперували на нульовій стадії. Так само на ранній стадії виявили рак молочної залози у співачки Анастейші. Це так звані доклінічні стадії.

Окрім раку молочної залози, трапляється дуже багато передракових захворювань – дифузно-фіброзна мастопатія, фіброаденоми, кіста, ліпоми, фіброліпоми. Це доброякісні утворення, процент їхнього перетворення в рак незначний, утім імовірність все одно є.


Харчування впливає не лише на онкозахворювання, а й на загальний стан здоров’я і самопочуття. Варто зауважити, що та ж жирна їжа провокує і серцево-судинні захворювання.

Важливо вести регулярне статеве життя, розповідають в онкодиспансері. Бо тільки під час регулярного сексу згорають гормони, що провокують мастопатію, рак молочної залози. Не менш позитивну дію має регулярний і здоровий секс на гінекологію.  

– Регулярність статевого життя – це індивідуальна справа. Книжка пише, що це має бути двічі на тиждень. Головне, аби жінка отримувала оргазм. Саме тоді гормони згорають. Якщо жінка не отримує повного задоволення від сексу, отже, гормони не згорають. Це теж непогано, але ефект не той, – пояснює Володимир Федорчук.

Також мамологи радять обирати нетісні бюстгальтери, і в жодному разі не з синтетичних тканин.

– Зрозуміло, що жінки намагаються обрати такий бюстгальтер, щоби підібрати груди, аби вони мали привабливий вигляд, однак від тісноти погіршується кровообіг. Відтак у тканину грудей не надходить кисень разом із кров’ю. І починається розростання сполучної тканини, тобто мастопатія, – застерігає Володимир Миколайович. – Тобто неправильно підібраний бюстгальтер може бути прямою причиною виникнення таких неприємностей. Шкодувати грошей на якісну білизну не варто, але не слід гнатися за красою. Ті ж  «кісточки» в бюстгальтері зроблені під манекен, а тому часто тиснуть. Ідеальних же грудей нема ні в кого, у всіх вони різні, одна більша, одна менша. Навіть футболісти шиють взуття на замовлення, бо ноги різні. Те саме й з грудьми і бюстгальтерами.

Аби мінімізувати свої шанси захворіти, слід вчасно приходити на профогляди до лікаря. Жінкам, які хочуть мати гарний вигляд, Володимир Федорчук завжди радить раз на рік побувати у гінеколога, мамолога, стоматолога, зробити рентген легень і біохімічний аналіз крові.

– На жаль, часто хворі звертаються спершу до знахарок, – каже Володимир Миколайович. – Та я жодного разу не бачив покращень чи виліковування. Час іде, а пухлина росте. Тому закликаю усіх жінок не соромитися і не боятися лікарів. Про себе треба дбати вже і сьогодні.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ірина КАЧАН

Коментарі