§ Яке житло купують лучани?

Яке житло купують лучани?
  1. Стаття відноситься до:

Життя складається по-різному: то квадратних метрів на всіх бракує, то оренда житла з’їдає усю зарплату. Тут ключовою проблемою стає купівля власної оселі. Що ж пропонує нині ринок нерухомості Луцька, дізнавалися «ХронікиЛюбарта».

За словами ріелторів, найбільший попит має житло, розташоване в центрі міста, на проспекті Відродження, на вулицях Кравчука, Зацепи та на Набережній. У цих районах покупцям пропонують в основному новобудови.

Головними забудовниками Луцька є «Житлобуд-2», «Луцьксантехмонтаж №536», «Казкова Оселя», «ПМК-19», «Українські будівельні системи». Вони будують житлові комплекси до десяти поверхів. Цінова політика визначається престижністю забудовника і складає в середньому від 13 до 15 тисяч гривень за квадратний метр. Для порівняння, у Львові квартири вартують від 9 до 36 тисяч за квадратний метр.

Розміри однокімнатних квартир у Луцьку найрізноманітніші. На вторинному ринку однокімнатні квартири – від 28 до 40 квадратів. У новобудовах пропонують однокімнатні квартири розміром від 39 до 57 квадратних метрів. Житло економ-класу пропонують на периферії – заледве не за межею міста. Тут, приміром, двокімнатну квартиру можна придбати набагато дешевше, ніж у центрі міста.

Луцькі забудовники розпочинають продаж відразу після отримання дозвільних документів. Незважаючи на попит, вони неохоче проводять акції. В основному акції стосуються малопопулярних поверхів.

Знижки при стовідсотковій оплаті майже не практикуються, на відміну від традиційних поступок клієнтові, наприклад, у столиці. При інвестуванні в новобудови Луцька розмір першого внеску зазвичай становить мінімум 30 відсотків від вартості житла.

«Дехто платить 50 відсотків. У кого яка є можливість, – запевняє ріелтор Жанна. – Нині ціна квартири прив’язується до курсу долара. Хоч порівняно з іншими роками ціна на житло впала. Зазвичай люди купують однокімнатні квартири. На більші бракує коштів».

У будівельній компанії «Луцьксантехмонтаж №536» повідомили, що в їхніх новобудовах на вулицях Іващенка та Арцеулова однокімнатні квартири вартують 13 тисяч гривень за квадратний метр, на вулиці Кримського – 14 тисяч гривень, на Набережній – 15 тисяч гривень за квадрат.

«На Набережній у десятиповерховому житловому будинку є 144 квартири. У кожній – автономне опалення, електрика, сантехніка, підвіконня та засклені лоджії», – розповіли у будівельній компанії.

Площі однокімнатних квартир від «Луцьксантехмонтаж №536», наприклад,  від 39 до 57 квадратів, двокімнатних – 61-64 квадрати, трикімнатних – 75-78 квадратів. Продаж тут розпочинається від отримання дозвільних документів, коли уже збудовано перший поверх. Тоді розпочинається поетапна оплата. Людина сплачує 30 відсотків від вартості житла, а решту рівними частинами розбивають на рік. Усе оплачується у гривнях, а ціна в договорі залишається незмінною на період будівництва.

Загалом луцький ринок перенасичений пропозиціями, але українці не дуже поспішають вкладати гроші у місцеву нерухомість. До речі, за даними ріелторів, лише три відсотки житла у місті купують переселенці зі сходу.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Лілія БОНДАР

Коментарі