§ Без поспіху, ‒ Ігор Палиця про обласний бюджет

  1. Стаття відноситься до:

З ініціативи голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці започатковано нову практику розгляду проекту обласного бюджету. Постійні комісії обласної ради ретельно проштудіювали головний фінансовий документ як з розпорядниками коштів обласного бюджету, так і з керівниками підприємств, установ та організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Чимало керівників комунальних закладів були приємно здивовані форматом обговорення бюджету, адже раніше своє бачення на фінансування установ і, зокрема, розподіл капітальних видатків, вони могли висловити, в кращому випадку, галузевому керівництву, повідомляє сайт Волинської обласної ради.

Депутати обласної ради від нової практики процесу прийняття бюджету отримали змогу більш усвідомлено голосувати в сесійному залі. Віднині вони мають інформацію не тільки з пояснювальної записки проекту бюджету та дані, викладені в додатках про доходи та видатки, а й від людей, які безпосередньо працюватимуть з цими коштами.

Найбільшу роботу довелося провести постійним комісіям з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму, а також з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства. Ці дві комісії працювали над проектом бюджету по три дні, заслухавши всіх керівників обласних комунальних закладів, які виконують важливі соціальні та просвітницькі функції для громади Волині. Детальнішу інформацію про їхню роботу над бюджетом та пропозиції інших постійних комісій можна дізнатися з новин офіційного сайту Волинської обласної ради.

«Розумію, що, запровадивши новий формат обговорення бюджету, ми отримали задачку з багатьма невідомими. Визначитися з розподілом фінансування, особливо на капітальні видатки, буде дуже не просто. Депутати отримали інформацію про потребу галузей в коштах. Цифри дефіцитів фінансування вражаючі. В кожній галузі є проблеми, які заслуговують на нашу увагу. Куди спрямувати гроші насамперед, зважаючи на почуте від керівників закладів? Моє бачення залишається незмінним: пріоритетом цього року має бути охорона здоров’я та здоровий спосіб життя волинян», ‒ заявив голова обласної ради в коментарі для прес-служби головної представницької влади. Ігор Палиця вважає, що потрібно працювати на розвиток масового спорту, особливо для дітей.

«Нам потрібно відірвати їх від комп’ютерних ігор та зацікавити іграми рухливими. Але для цього треба мати стадіони, спортзали, басейни. Вважаю, що в цьому напрямку має працювати не тільки обласний бюджет, а й кошти меценатів. Потрібно вивчити всі способи залучення міжнародної технічної допомоги на ці речі. Кожна інвестиція, яку можна привести на модернізацію соціальної інфраструктури, має працювати в нашій області», ‒ вважає Ігор Палиця.

«Не маємо права забувати й про інші проблеми, озвучені керівниками комунальних закладів, ‒ продовжує голова обласної ради. ‒ Запровадження заходів з енергоефективності в освітянських установах – також на часі. Це треба робити терміново, але тільки з позиції: кожна інвестиція в енергоефективність – економія бюджетних коштів і гарантія тепла. Ми не допустимо ситуації, коли під виглядом енергозбереження, бюджет фінансує приватні компанії, для яких першочергове завдання – продати свої послуги, а не зекономити видатки платників податків».

Під час обговорення бюджету важливий посил прозвучав від керівників закладів культури про потреби в капітальних видатках на поліпшення матеріально-технічної бази.

«Пропагування нашої культури, збереження народних традицій, історична пам’ять – це фундамент нашої національної безпеки. Було соромно дізнатися, що основна експозиція обласного краєзнавчого музею формувалася в 1983 році. На одному ентузіазмі працівників культури ми не виїдемо і не можемо зловживати цим. Потрібно запустити таку систему фінансування, яка б дозволила в майбутньому галузі культури бути самоокупною, так як в розвинутих країнах світу», -- каже Ігор Палиця.

Безумовно, не обійтися без оптимізації невиправданих видатків на комунальні підприємства, установи та організації. Але в цьому напрямку працює створена радою тимчасова контрольна комісія, що займається перевіркою цих закладів.

«Найголовніший висновок від розгляду проекту обласного бюджету – економіка на Волині має запрацювати активніше. Власні прогнозовані доходи обласного бюджету в сумі до 300 млн грн – це мізерія. Правда про те, що область дотаційна на 90% не додає оптимізму, але, нарешті, має стати холодним душем для бізнесу, який платить нелегальну зарплату та працює в тіні; для волинян, які можуть працювати, але думають, що завжди виживатимуть з соціальних подачок держави. Але й держава мусить подбати про умови для розвитку бізнесу, вдосконаливши податкове законодавство. Ну, й нарешті,обіцяна фінансова децентралізація має з площини політичних декларацій перейти у площину законодавчої гарантії та реальної дії. Сьогоднішня державна політика стосовно обласних бюджетів, полягає у додатковому навантаженні на них без можливості збільшення доходної бази. Цими діями центральна влада стикає місцеве самоврядування лобами з тими, кого відмовляється фінансувати і не бере на себе сміливості понести за це відповідальність. Я маю на увазі і ФСТ, і колектив Ковельської залізничної лікарні, і ветеринарну медицину, і профтехосвіту. Звісно, ми знайдемо спосіб для вирішення проблем, але держава повинна вести себе з місцевим самоврядуванням чесніше і порядніше», ‒ безапеляційний у баченні проблеми Ігор Палиця.

Орієнтовною датою, коли може відбутися друге пленарне засідання 2 сесії обласної ради сьомого скликання, є 10 лютого. Нагадуємо, у порядку денному сесії є питання про обласний бюджет 2016 року, який був внесений в обласну раду ще 27 листопада, а після прийняття Державного бюджету України значно уточнений.   Від виконавчої влади області неодноразово пропонувалися свої дати проведення бюджетної сесії у грудні-січні. У голови обласної ради Ігоря Палиці на це єдина аргументована відповідь: «Поспішних бюджетних рішень в обласній раді не буде».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі