§ У Волиньраді хочуть змінити правила роботи

Спростити та зробити максимально ефективним - головна мета прийняття нового регламенту Волинської обласної ради. Тут не йдеться про якісь обмеження депутатів під час виступів, чи створення для них або представників ЗМІ несприятливих умов у роботі облради.

І вже в перші дні січня 2016 року відбулися консультації керівників депутатських фракцій Волиньради з цього приводу. А, власне, проект нового регламенту напрацювала постійна комісія обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією.

Так, про роботу з підготовки проекту нового регламенту обласної ради журналісту Інформаційного агентства Волинські Новини розповів депутат облради, секретар профільної комісії Олександр Курилюк.

Олександре Івановичу, чим керувалася депутатська комісія, напрацьовуючи пропозиції до проекту нового регламенту обласної ради? 

Голова обласної ради Ігор Палиця та депутати вважають, що правила та форми роботи місцевого самоврядування мають бути простими, доступними, професійними і з чітким дотриманням норм законодавства. Регламент обласної ради - це організаційно-правовий документ для депутатів насамперед. Ми хочемо створити умови для якісної, ефективної роботи депутатів та ради загалом.

Саме регламентом встановлюється порядок підготовки, скликання і проведення сесій, прийняття рішень ради, формування органів ради. Саме цей документ визначає порядок здійснення контролюючих функцій, інших видів діяльності ради у відповідності з її повноваженнями. Ми пропонуємо зрозумілі правила роботи в комісіях та під час сесійних засідань, чітко виписуємо права та порядок дій депутата.

Скажу, що обговорення проекту регламенту з головами фракцій було досить конструктивним, розглядали документ постатейно, вносили пропозиції і приймали узгоджені рішення. Зрештою, буде ще одне засідання комісії за участю голови обласної ради Ігоря Палиці, керівників фракцій, і буде запропоновано депутатам до розгляду остаточний проект нового регламенту.

Що можна виділити з ключових положень проекту нового регламенту?

Чітко виписані часові рамки для доповідей (до 15 хвилин), співдоповідей (до 5 хвилин), заключного слова (до 3 хвилин). Для виступів в обговоренні пропонується до 5 хвилин, для запитів, заяв – до 3 хвилин і для виступів стосовно процедури, запитань, виступів з місця – 2 хвилини. Депутати зійшлися на тому, що цього часу достатньо. Депутат ради, який записався на оголошення заяв, депутатських запитів має право передати свій час для виступу іншому депутату. Це нова норма в проекті регламенту, як результат узгодженої позиції.

А найголовніше - це відкритість у роботі. Спростили порядок подання проектів рішень до порядку денного, що дуже важливо. Все буде вчасно оприлюднюватися, з метою їх громадського обговорення та напрацювання пропозицій. Все це детально прописано, як і всі процедурні, технічні питання. Це і має бути в новому регламенті.

Запрацює і президія обласної ради для підготовки узгоджених пропозицій і рекомендацій з питань, що вноситимуться на розгляд ради. Адже у минулому скликанні президія фактично не працювала.

Важливим є розділ про дисципліну та етику під час пленарних засідань. Адже під час цього не повинно бути образливих висловлювань, закликів до незаконних дій, а має бути взаємна повага.

Чи зміниться процедура оголошення і подання депутатських запитів, час на їх обговорення?

Для оголошення депутатських запитів і запитань збільшиться час до 45 хвилин. Ми пропонуємо депутатам готувати запити із найбільш значимих питань, що потребують особливої уваги. Хоч кожний обранець громади може підготувати і кілька запитів. Вони все одно передаються в секретаріат, оголошуються головою, підтримуються і беруться в роботу.

Важливим нововведенням у цьому проекті регламенту є погоджувальна рада депутатських фракцій, роботу якої виписано в окремому розділі. До складу погоджувальної ради входять голова обласної ради, його заступники, голови депутатських фракцій та груп, якщо такі будуть. По суті, це дорадчий орган для оперативного розгляду питань порядку денного сесійних засідань та вирішення різних організаційних питань. Це така собі площадка для пошуку компромісів та узгодженої позиції, що дасть можливість забрати гострі дебати із сесійної зали і зекономити час, який буде використовуватися більш раціонально для розгляду питань та ухвалення рішень.

Сьогодні звучать критичні оцінки щодо акредитації журналістів, зокрема і від депутатів. Що пропонується?

Для журналістів пропонуються всі умови для ефективної роботи в обласній раді. Зокрема, відділ прес-служби сприятиме акредитованим журналістам, працівникам засобів масової інформації в провадженні ними своєї діяльності, завчасно сповіщатиме їх про місце і час проведення сесій, засідань, нарад, брифінгів та інших публічних заходів, а також сприятиме створенню умов для здійснення запису і передачі інформації, проведення інтерв'ю, отримання коментарів посадових осіб, забезпечуватиме їх визначеними місцями в сесійній залі.

Зазначу, що акредитація засобів масової інформації та журналістів здійснюється у відповідності до статті 26 Закону України «Про інформацію». Ми максимально спростили саму процедуру акредитації: керівник засобу масової інформації надсилає подання, у якому зазначається назва, дата і номер реєстрації, та адреса з телефонами, електронною поштою і все!

Для фрілансерів у заяві зазначаються прізвище, ім'я та по батькові, адреса, телефони, електронна пошта. До заяви додаються копії документів, що посвідчують особу та професійну належність. Все досить просто. Взагалі, депутати обласної ради хочуть ефективної роботи відділу прес-служби.

Чи обмежиться доступ у приміщення обласної ради?

Нещодавно делегація, у складі якої були і волинські журналісти, побувала у Дюссельдорфі, в Німеччині. Вони переконалися, що там високий ступінь демократії. Для депутатів, працівників установи діють картки-перепустки, а для всіх інших відвідувачів - паспорт і запис в журналі реєстрації, нічого зайвого. І в нас мусять бути правила і певний порядок. Тому спроби підняти ажіотаж навколо доступу у приміщення обласної ради викликають певні питання. Усі охочі досі проходили і будуть проходити, можливо, показавши депутатське посвідчення чи документ, що посвідчує особу, але так буде правильно.

У проекті регламенту йдеться про доступ на сесійні засідання. Він є вільним. Регламент гарантує відкритість роботи ради і це чітко в його проекті прописано. Скажу більше, якщо всіх охочих неможливо буде розмістити в залі засідань, визначатимуться представники, які обов’язково будуть у залі. У разі потреби буде передбачена аудіо-трансляція сесійних засідань.

Якою буде ефективність новообраної Волиньради? Які зміни Ви вбачаєте у її роботу в порівнянні з радою попереднього скликання? 

Голова обласної ради Ігор Палиця відразу після обрання на посаду сказав, що очікує на ефективну і конструктивну роботу облради. З його слів, «велика політика» має залишитися за межами сесійної зали.

Бюджет, стратегічні плани, програми, питання розвитку та інвестицій, регуляторні документи, міжнародна та регіональна співпраця, належна робота комунальних установ, контрольні функції в частині делегованих повноважень – це поле для діяльності обласної ради. Депутати від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» саме це пропонуватимуть своїм колегам з інших фракцій. Ми розраховуємо на діалог та співпрацю. Волиняни чекають від обласної ради ефективної роботи. Ми сподіваємось, що всі депутати це розуміють.

Детально ознайомитися з проектом рішення Регламенту.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі