§ 2015-ий: найвищі досягнення волинського спорту

  1. Стаття відноситься до:

Передолімпійський рік завжди несе багато надій та інтриги. Не всі сподівання волинських любителів спорту в 2015-му збулися, та бідкатись нема причини. Крім того, цьогоріч на Волині масштабно розвивався масовий спорт. А нашу область в елітних дивізіонах ігрових видів спорту тепер представляє три команди.

Легка атлетика - улюблениця долі

У червні представники Всеукраїнської федерації легкої атлетики та Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» уклали Меморандум про співпрацю. Відтоді легка атлетика на Волині задихала на повні груди. Спершу розпочалася масштабна реконструкція луцького стадіону «Авангард». Упродовж кількох літніх місяців навколо футбольного поля облаштували бігові доріжки із сучасним високоякісним синтетичним покриттям, майданчики для стрибків у висоту та довжину, сектор для метань та інші об’єкти. Крім того, встановили нові сертифіковані футбольні ворота, змінили звукову систему арени.

Уже активно йде будівництво спортивних арен із біговими доріжками, волейбольними, баскетбольними майданчиками, із футбольним полем у чотирьох районах (Маневицькому, Камінь-Каширському, Любешівському, Ківерцівському). Подібні вони будуть до стадіону СНУ імені Лесі Українки.

«За останній рік «королева спорту» отримує на Волині стільки уваги, скільки ніколи не мала за всі роки незалежності України. Так, зараз ми маємо чудовий оновлений «Авангард». Тепер же життя ставить перед нами нові виклики й підказує нові проекти. Спортивна інфраструктура буде активно розвиватися і в районах. Ці проекти – унікальні для всієї України, адже таких масштабів спортивного будівництва немає в жодній області. Як казав раніше перший заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул, вся увага Міністерства прикута саме до Луцька», – зазначив в одному з коментарів президент Федерації легкої атлетики Волині Володимир Рудюк.

Головним легкоатлетом року можна сміливо назвати марафонця Віталія Шафара. У квітні на 119-му Бостонському марафоні він прийшов до фінішу десятим, ставши єдиним європейцем в ТОП-10. А наприкінці року Шафар переміг на міжнародному марафоні в Макао. На дистанції 42 кілометри 195 метрів волинський легкоатлет фінішував з часом 2 години 14 хвилин 44 секунди. Віталію вдалося випередити чотирьох кенійських бігунів.

«Волиньбаскет» – головний ньюзмейкер року

2015-й став роком великих надій і змін у баскетбольному житті області. Команда не увійшла навіть до першої четвірки Вищої ліги, але забажала заявитись у Суперлігу. В процесі переродження команди луцькі баскетболісти тішили, дивували та навіть шокували різними інформаційними приводами.

Рік розпочався з інтернет-сенсації – Олега Терещенка. Хлопець буцімто був молодою зіркою луцького «Волиньбаскета», але йому довелося втекти в Росію через політичні переслідування та мобілізацію. Така інформація розлетілася по всьому російськомовному просторі.

«Офіційно в клубі у нас він не був жодного дня і не провів жодної офіційної гри за «Волиньбаскет». Він був на перегляді в підготовчий період. Зарекомендував себе, м’яко кажучи, не найкращим чином, – так тоді відреагував головний тренер «Волиньбаскета» Дмитро Чайковський. – Його відправили не тренери, а команда. Як баскетболіст він мав деякі хороші якості, але на загальнокомандному зібранні хлопці вирішили, що його потрібно вигнати».

Потім пішли хороші новини. Школярі з «Волиньбаскета» перемогли на всеукраїнському чемпіонаті з баскетболу 3х3. У луцькій команді виступали Максим Дейна, Данило Іщук, Володимир Коцько. А лідер волинян Павло Масицький став MVP усього турніру. Екс-гравець «Волиньбаскета» Артем Шелуха перейшов до команди «VfL AstroStars Bochum», яка виступає у другому дивізіоні Німеччини.

Лучани щосили прагнули бути справжнім баскетбольним клубом. А тому серйозно взялися за дрібниці. Ще у Вищій лізі луцький клуб запросив черлідерську групу підтримки «Diamond Stars». В Суперлізі у волинян з’явився маскот (талісман). На всіх домашніх іграх команду підтримував лицар. А перед кожною зустріччю лунає пісня гурту «Тартак» «Лицарський хрест». У грудні луцьку команду підсилив афро-американець. Хакім Джексон тільки звикає до нового колективу, але в останніх двох матчах він був найрезультативнішим гравцем разом з Миколою Полюляком.

Можливо, зараз волейболісткам світить фінал 

Останні три сезони луцька волейбольна команда «Континіум-Волинь-Університет» не тішить ні яскравою грою, ні результатом. Та цьогорічне літнє міжсезоння стало особливим – з команди пішли останні старожили. Анна Довгополюк після декретної відпустки вирушила в запорізьку «Орбіту», Інна Молодцова вирішила відновити кар’єру в южненському «Хіміку», а Анна Житовоз та Юлія Козачковська перебралися до Вінниці.

Позитив для вболівальників був один – лучанка Анна Степанюк у складі збірної України з волейболу виборола «срібло» на Універсіаді в Південній Кореї і отримала звання Майстра спорту міжнародного класу. Та зразу після Кореї до Анни почали надходити пропозиції змінити клуб. Вона змінила не тільки клуб, а й чемпіонат. Річний контракт волейболістка підписала з торішнім срібним призером азербайджанської Суперліги ВК «Азерйол».

«У моїй новій команді – представники багатьох країн! Є дівчата з Америки, Таїланду, Німеччини, Росії, Азербайджану… І всі вони хороші та професійні гравці. Атмосфера в команді чудова!  З нами працює багато тренерів у різних напрямках. До кожного гравця – індивідуальний підхід, і мені це дуже подобається. Спочатку було важко, але вже потрохи звикаю до цієї програми тренувань. Хочеться здобути більше досвіду та підвищити свою кваліфікацію», – зізналася волинянка.

Тим часом сам луцький «Континіум» продовжує борсатися в середині «турнірки». Хоча після зимової перерви підопічним Богуслава Галицького світить потрапляння до «Фіналу чотирьох». Усе через травму лідера найближчого конкурента – Катерини Дуднік з тернопільської «Галичанки».

Борцівський котел 

Традиційно вихованки ковельської та локачинської шкіл боротьби показують відмінні результати. Першою в світовому рейтингу у ваговій категорії 60 кг цьогоріч стала Оксана Гергель. Головна її перемога – «золото» на світовій першості в Лас-Вегасі. У фіналі турніру волинська спортсменка виявилася сильнішою за Тсеремчімед Сухі з Монголії.

«Мені здається, я йшла до цієї перемоги дуже давно. На першій Європі серед дорослих виступила просто жахливо! Та з кожним наступним турніром почувалася все упевненіше і піднімалася сіткою усе вище. «Наберися терпцю, – казав мені тренер, – на все свій час». Я вірю йому. І вмію терпіти», – зізналася спортсменка.

На цих же стартах володарка минулорічного спортивного «Оскара» ковельчанка Юлія Ткач стала лише третьою. Сподіваємося, це Юлію не сильно засмутило, адже влітку на перших Європейських іграх Ткач виборола срібну нагороду, що забезпечило їй олімпійську ліцензію.

Майбутні олімпійські гребці 

Напевне, найбільш успішною волинською спортсменкою у 2015 році стала Марія Повх. Веслувальниця виборола срібну нагороду на Чемпіонаті Європи на олімпійській дистанції 500 метрів в екіпажі байдарки-четвірки. 

«Вона довго йшла до цього результату, але на своєму спортивному шляху мала теж вагомі досягнення. Вона була двічі бронзовою призеркою Чемпіонату світу серед юніорів. Марія також була срібною призеркою Чемпіонату Європи серед молоді. А це вже є доросла медаль і справді вагомий результат», – заявив заслужений тренер України Тарас Шевченко.

На Європіаді Повх у парі з одеситкою Анастасією Тодоровою стала третьою у фінальному запливі на дистанції 200 метрів. Свою олімпійську перепустку Марія завоювала в байдарці-четвірці на Чемпіонаті світу в Мілані. На цих же стартах в каное-двійці на дистанції 1000 метрів представники Волинської області Юрій Вандюк та Андрій Рибачок фінішували четвертими з результатом 3.39,856, що дало їм право теж виступати на Ріо-2016.

Беломоїна - майбутня зірка велоспорту 

Цей сезон став дебютним у елітному дивізіоні для луцької велогонщиці класу маутенбайк Яни Беломоїної. За підсумками усіх етапів Кубка світу, Яна фінішувала дванадцятою. А от на Європіаді луцька велогонщиця фінішувала сьомою. Як для першого року після «андерів», це непоганий результат, та Яна явно хотіла переписати історію вітчизняного спорту. Вона виборола першу в історії українського спорту нагороду на світовій першості серед дорослих. Це сталося на Чемпіонаті світу в Андоррі. На піренейських плаях Яна пропустила вперед лише Паулін Фаррен-Прево з Франції, для якої ця перемога стала четвертим титулом чемпіонки світу в різних дисциплінах жіночого велоспорту, та Ірину Калентьєву з Росії.

«Я справді щаслива. Бронзова медаль на чемпіонаті світу – це фантастика. Мені надзвичайно приємно вибороти таку високу нагороду для своєї країни. Це був, напевне, мій найкращий день. Дякую всім уболівальникам за підтримку», – сказала після перегонів Беломоїна. 

Амбітні юніори

Двоє волинян увійшли до ТОП-50 всеукраїнського рейтингу спортсменів-юніорів. На відміну від спортивного «Оскара» від НОК, ця шкала проводиться лише вдруге. Та від цього її популярність не менша. 

Каноїст Богдан Чабан з Ковеля став триразовим чемпіоном Європи! На ЧЄ U-23 в Румунії він у дуеті з Бориславом Бизою оформили золотий хет-трик. Спочатку дует виборов медаль вищої проби на дистанції 1000 метрів, після чого в один день спортсмени з Южного і Ковеля виграли ще два золота – у двійці на 500 метрів, а потім у четвірці на цю ж відстань.

Першою нагородою Анни Кухарук у 2015 році стала «бронза» на Чемпіонаті України (U-18). Ще два треті місця Анна посіла на першості країни у віковій групі (U-21) та в командній першості. Своє історичне «срібло» дзюдоїстка з Любомля  здобула на молодіжному чемпіонаті Європи у Софії, згодом Анна завоювала «бронзу» на чемпіонаті світу в Сараєво. Нещодавно вона виступала на дорослому чемпіонаті України, де стала другою в особистих змаганнях та третьою в командних змаганнях. А «золото» дівчина виборола на ЧУ (U-23).

«Дзюдо полюбила, бо тут потрібний характер, наполегливість і щоденна праця, щоб досягти мети. Тут ти можеш показати, чого вартий. Перед  дзюдо я займалася баскетболом. Це командна гра, і виявити себе непросто. А на татамі ти лише за себе,  перемога чи поразка – це все твій особистий результат, –  зізналася Анна.Хто в якій номінації засвітиться, буде ясно 16 січня 2016 року на ІІ всеукраїнській церемонії серед спортсменів віком до 19 років Junior Sports Awards.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Іван ЗАХАРЧЕНКО

Коментарі